Второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде най-трудният и ключов етап, тъй като той включва най-много мерки. Следващото плащане ще е около 1,4 млрд. лв. - пари, които трябва да очакваме през следващата година. "Но първо ние трябва да си свършим работата, за да може да ги поискаме." Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът Атанас Пеканов, като благодари за усилията, положени от Министерство на правосъдието, МРРБ и МОН да подговят законодателните промени, нужни да този втори етап. Сега обаче Народното събрание и депутатите трябва да си свършат работата. Атанас Пеканов подчерта, че в момента се намираме в най-ключовата фаза.

Планът е бил договорен от последния работен кабинет "Петков", отговори уклончиво на въпрос кой е подписал затварянето на въглищните централи Пеканов. Той обясни само, че "в ЕК е зададени, че България до 2026 г. трябва да намали с 40% вредните емисии, които идват от сектор енергетика. Не е записано как това трябва да се случи - дали чрез затваряне на дадена мощност или чрез сезонна работа на въглищните мощности."

От финансова гледна точка няма никакъв смисъл да затваряме въглищните си централи сега, посочи Пеканов: "В текущата ситуация голяма част от ангажиментите, които са изглеждали смислени преди, сега вече не изглеждат така. Например, въглищните централи в момента носят големи печалби на държавата. Финансово няма голям резон те да се затварят." Пеканов коментира още, че въпреки че продължава да вярва в целите на Зелената сделка за повече възобновяеми енергийни източници и енергийна независимост, смята, че тепърва предстои обсъждане на средствата и технологиите за постигането им в целия Европейски съюз. Според Пеканов засега трябва да се изчака. Той предполага и че и други европейски страни ще поискат промени в плановете си с оглед напасване на новата ситуация особено в енергетиката.

На въпрос дали ако страната ни не изпълни ангажиментите си по ПВУ, ще има санкции, Пеканов обясни, че към момента няма яснота за механизма за наказание - дали парите няма да се изплатят, цялостно или частично, или пък ще има други глоби.