Около 250 пенсионери се събраха на протест пред сградата на президентската институция с искане за увеличаване на минималната пенсия. Пенсионерите се заканиха дори да бламират изборите.

Отказът им да гласуват на предстоящите на 26 март извънредни парламентарни избори щял да докара страната до парламентарна и правителствена криза, изтъкна председателят на Българската асоциация на пенсионерите Димитър Кисимов.

По думите му пенсионерското съсловие е оставено, обречено и това не може да продължава повече така.

Пенсионерите стягат протест на 9 март

Пенсионерите стягат протест на 9 март

В България се води тих геноцид срещу пенсионерите, алармират родителите ни

Кисимов разкритикува приетото от депутатите правило, с което четири пъти годишно си осъвременяват депутатските заплати от 8000 лева. Той коментира така нареченото "швейцарско правило", с което пенсиите се осъвременяват едва с 1,9% - 2,6%. Димитър Кисимов настоя за приемането на Закон за възрастните хора.

Пенсионерите ще депозират своите искания в декларация до президента Румен Радев, служебния премиер Огнян Герджиков, както и до омбудсмана Мая Манолова.

Кисимов припомни, че минималната пенсия у нас е в размер на 161 лв., а линията на бедност, която е приета за страната, била 314 лева.

Димитър Кисимов припомни, че според анализ само от запушването на пробойните в Националния осигурителен институт от социални и фалшиви инвалидни пенсии, щели да се намерят средства за увеличаване на минималните пенсии за осигурителен стаж и възраст на 300 лева.