Вътрешният министър Цветан Цветанов е ядосан, че в Областна дирекция на МВР-Перник не е свършена достатъчно работа.

Цветанов посети Перник, за да представи новия директор Валентин Димитров. Заедно с това той му възложи още от първия ден няколко важни задачи. В рамките на една седмица до 10 дни Димитров ще трябва да представи доклад с оценка за реално свършената до момента работа, както и предложения за нови мероприятия и цели, които да съответстват на изискванията на ръководството на МВР.

Цветанов заяви, че е недопустимо от началото на годината досега да се отчитат само 23 иззети мастербокса при положение, че контрабандни цигари се продават в мрежата в Перник и това се знае. Вътрешният министър посочи, че трябва да се прегледат и всички оперативни дела и да се установи какви са резултатите по тях.

Цветанов изрази надежда сериозният професионален опит, свързан с охранителна дейност на Валентин Димитров, да му е от полза за гарантиране на обществения ред и сигурността в област Перник. Цветанов е възложил на новия областен директор да проведе работни срещи с всички кметове на общините, за да има обратна връзка с местната власт.

Цветанов коментира, че в областната дирекция можеше да се свърши и повече работа преди пенсионирането на предишния шеф на дирекцията. Цветанов даде пример за добрата работа в Областна дирекция - Враца, където вчера бяха задържани извършителите на зверското убийство на 40-годишна жена. „С бързите и ефективни действия на колегите резултатът не закъсня", коментира вътрешният министър и добави, че в дома на задържаните са били намерени златните накити на жертвата.

Перник е вратата за София", заяви още вицепремиерът и допълни: „Искам много добре да заработи областната дирекция в Перник и ОД в София. „Не са малко случаите, в които колегите от София казват, че спалнята на част от криминалния контингент е в Перник", обясни още Цветанов.

Той настоява още колегите му в Перник да реагират по-адекватно за предотвратяване на тежките престъпления и разкриването им. Той даде още един пример с убития бизнесмен в Павликени. По случая работят областни дирекции и там се концентрира много голям ресурс за разкриване на това тежко престъпление, обясни още Цветанов.

По думите му фактът, че няма отвличания и поръчкови убийства показва, че системата започва да работи в правилната посока. „Колегите имат пълна оперативна свобода. Аз ще поема политическата отговорност и от организираната престъпност, и от политическите опоненти, които не ги задоволява напредъка на страната ни в борбата с организираната престъпност", заяви категорично Цветан Цветанов.

Цветанов обяви, че стилът на работа на ръководството на МВР, който е въведен преди 15-18 месеца е защита за професионализма, но и безкомпромисност към извършителите. Цветанов заяви, че иска този стил на работа да продължи.

Вътрешният министър не пожела да коментира докъде е стигнала работата по разкриване на взрива в редакцията на вестник „Галерия". Той посочи, че не иска да пречи на разследването и ще оповести информацията когато бъдат събрани всички доказателства.
Новият директор на ОД-Перник обеща, че ще направи всичко, което е по силите му, за да отговори на изискванията на вътрешния министър.