Основният въпрос на предстоящите европейски избори е ще поеме ли Европа по нов път, обяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев. Няколко дни преди началото на конгреса на европейските социалисти Станишев отново представи пред медиите политическият манифест и защити неговите приоритети.

Не на модела за излизане от криза, който настоява само за рязане на социални разходи и икономии, казват от ПЕС. Политиката на рестрикции не извежда нито една отделна страна, нито Европа като цяло от кризата, категоричен е Сергей Станишев. Изходът е политика, която дава въздух на националите правителства за инвестиции и за създаване на работни места, както и за политика на социална ангажираност, когато гражданите най-много се нуждаят от нея.

Този модел на "див капитализъм", чиято идеологема гласи "колкото по-малко държава, толкова по-добре, пазарът е справедлив", не работи, настоя лидерът на европейските социалисти.

Съюзът, в който доминираха и все още доминират десните и консервативни сили не е този, който искат гражданите, убеден е Сергей Станишев.
Поради тази причина европейските социалисти дават заявка за промяна и за алтернатива на ЕНП, които според него са отвратили и отчуждили хората от идеята за ЕС.

Доверието в европейските институции спада, защото политиката им не отговаря на интересите на хората. Именно затова манифестът на ПЕС е озаглавен "Към нова Европа" с ясната идея, че съюзът се нуждае от различен път. На първо място европейските социалисти поставят заетостта и гарантирането на работа и достойно заплащане за еднаква работа, както и за достойно минимално заплащане за цяла Европа.

Наред с това манифестът акцентира върху рестартирането на икономиката и извеждането на преден план на политиката на реиндустриализация на Европейския съюз. Финансовият сектор пък трябва да служи на гражданите, което може да се случи чрез засилване на регулациите и ясна преграда между търговското и инвестиционното банкиране, сигурни са в ПЕС.

Именно премахването на тази преграда е голямата причина за надуването на финансовите балони и последвалата световна икономическа и финансова криза, обясни Станишев. По думите му ПЕС ще се бори срещу разграждането на държавата от страна на десните сили и възстановяването на социалната ангажираност на държавата.

Манифестът на ПЕС е едва 4 страници, за разлика от предишния подобен документ, който е бил 20 страници. В него няма празни приказки, увери Станишев и изрази надежди, че документът ще бъде приет единодушно.

Другата голяма задача по време на конгреса на ПЕС ще бъде утвърждаването на кандидатурата на Мартин Шулц за председател на Европейската комисия.

Лидерът на европейските социалисти ще проведе и лична среща с новия премиер на Италия Матео Ренци. Преди това двамата ще се видят и по време на президиума на ПЕС, който ще трябва да приеме официално Демократическата партия на Италия за свой член.
До момента членове на партията са участвали в групата на социалистите в европейска парламент, но самата партия не е била член на ПЕС, което скоро ще бъде факт.

На конгреса ще участват 8 или 9 министър-председатели от Европа, които са част от семейството на ПЕС, похвали се Станишев и припомни, че преди 3 години премиерите-социалисти са били трима, а днес те са дванадесет.