ГЕРБ запазва обичайната си преднина пред БСП в съотношение около и над 2 към 1. Това показват резултатите от изследване на общественото мнение на „Галъп интернешънъл“.

Националното изследване на общественото мнение е проведено сред 1005 души между 29 януари и 4 февруари.

С близо 7 % заявени нагласи за вот се очертават ДПС. Партиите на Реформаторския блок – с около 5%, Патриотичния фронт са с близо 4%, „Атака“ – с над 3%, АБВ с над 2% и други. 

От „Галъп интернешънъл“ напомнят, че данните показват процент сред всички имащи право на глас, а не само сред гласуващите. На база гласували се образува 4-процентовата бариера. Затова потенциалната бройка партии в парламента на този етап било несъстоятелно да се определя. Социолозите съвсем ориентировъчно посочват, че от днешна гледна точка пет от парламентарните сили със сигурност биха влезли отново в парламента при избори сега, а две от тях имат реалистични изгледи също да го сторят.

Различните електорати имали различни способности за мобилизиране. Част от електоратите по традиция пък се „криели”. От „Галъп” смятат, че дали има укрепване при „Атака”, какво ще е бъдещето на АБВ и как биха се разпределили гласовете в коалициите, ако политическите различия в тях се задълбочат, ще покажат данните от следващите месеци.

Според социолозите например в Реформаторския блок засега нямало съществено разколебаване на подкрепата. Те предполагат, че част от електората ще се отцепи, след като бъде утвърден новият проект на Радан Кънев. Симпатизантите спонтанно отговаряли, че биха гласували за Реформаторския блок, без да има отговори за съставните партии.

„Галъп интернешънъл“ констатира, че от местните избори насам силите на НФСБ и ВМРО в Патриотичния фронт са по-скоро изравнени. Двете формации пазели идентичността си. Въпреки това немалка част от симпатизантите се проявяват като привърженици на патриотите като цяло, отбелязват още социолозите.

59 % е общественото недоверие към правителството. 27 % от запитаните граждани декларират доверие в правителството към началото на февруари. "Галъп" подчертава, че инерцията продължава. 

Преобладаващо негативна е оценката и за парламента – 72 % от интервюираните. 16 % са оценили позитивно законодателния орган.

Доверието в правителство и парламент засега е сходно с това в напредналата фаза на първия мандат на Бойко Борисов – като стойности и като развитие във времето, отбелязват социолозите.  

Данните от месеци се колебаели около 20% оптимизъм и 60% песимизъм. Нивата изглеждали сходни и с тези от предния мандат на Борисов и малко по-оптимистични в сравнение с мандата „Орешарски”.

24% заявяват, че биха гласували за ГЕРБ, а 12% - за БСП, 40% заявяват, че не биха гласували. 

59 % са оценили отрицателно президента, а 25 % - положително.

От „Галъп Интернешънъл” обобщават, че данните на доверие във властта остават на обичайното си за последната година ниво - около и под 30 % положителни оценки за кабинета и за президента, и около и под 20 % положителни оценки за парламента.

Заради победните за ГЕРБ местни избори в края на миналата година се наблюдавал скок в доверието към правителството, парламента, президента и управляващата партия. Той обаче вече бил отминал и в първите седмици на новата година подкрепата за властта се връщала в предишните си нива.