Приемането на България в чакалнята на Еврозоната не е финал на многогодишни усилия, а всъщност начало на още усилия. Само по този начин биха могли да се извлекат позитивите от събитието и правителството трябва много добре да управлява рисковете. Това заяви бившият финансов министър Петър Чобанов в студиото на БиТиВи.

Приемането ни в чакалнята има както позитиви, така и негативи. Рисково е, че влизаме в една зона, която е раздирана в момента от конфликти, а се очаква и преформатиране на банковия пазар в Европа, това ще доведе неминуемо и преформатирането му и в България.

Въпрос е до каква степен позитивите ще могат да бъдат извлечени, предупреди Чобанов и посочи, че единствено от нас зависи колко време ще стоим в чакалнята. Колкото по-малко, толкова по-добре. Решаващи биха били структурните реформи, осигуряването на справедлива бизнес среда, трудовия пазар.

Очакванията на Петър Чобанов за предстоящата зима са икономиката да продължи да се влошава, трябва да се помисли и за промяна на типа социално подпомагане, дори и да се включат някакви механизми, които да оберат луфтовете, останали като последствие от кризата за сезонните работници. Това са семейства, които разчитат на сезонната работа с пари за зимата.

Петър Чобанов направи и кратък политически коментар на последните дни с уговорката, че не следи пряко политическите процеси. На него протестите му приличат повече на тези от февруари 2013 година, отколкото на тези през лятото срещу неговото правителство, заради социалното недоволство като водещо и разнородността. Чобанов очаква протестите да се разпространят в цялата страна и да се разширят. Той не вижда ничии дълги ръце или манипулации в протеста, вижда "недоволство и енергията на хората за промяна".

Според Чобанов това правителство не може да произведе положителни новини, а дори и да го направи те биват потопени в постоянните скандали. Както се и случи с новината за влизането ни в чакалнята на Еврозоната.

Настоящият парламент няма хоризонт и енергия да излъчи ново правителство.