Срещу разпада на либералната демокрация трябва да се противопоставят принципите на консервативната демокрация.

Това е заявката на бившия здравен министър Петър Москов на пресконференция, с която беше обявена новоучредената партия КОД - Консервативно обединение на десницата.

Инициативният комитет е приел декларация за учредяването на партията, чието мото е "Свобода и всекиму своето". КОД е създадена, за да се противопостави на БСП и ДПС.

Оценката за управлението на ГЕРБ е, че то е реактивно вследствие на външен натиск, а не вследствие на прилагане на собствени убеждения. Това е очевиден провал на ГЕРБ в десните политики в образованието, здравеопазването и държавността.

Според Москов обаче ГЕРБ се е провалила, затова КОД се позиционира вдясно от центристките народни партии.

"КОД е консервативна дясна европейска политическа сила, която отхвърля социалистическите и либералните утопии."

Зад Петър Москов в новата политическа сила застават Любомир Канов, Боян Стефанов, Ралица Кирилова, Цветанка Йотина, Росица Рачева, Момчил Станков, Ваньо Шарков, Валентин Павлов, Пепа Деведжиева, Хари Аничкин и други.

Партията ще служи като алтернатива на либералните, социалистическите и зелените политики. Според Москов те са експериментални идеологии. Какво ще стане, ако унищожим инструментите на държавата да налага законност и ред, попита Москов. Разпад на ценностите и триумф на отклонението от нормата е признаването на повече от два пола, по думите му. Той разкритикува и инструментите на държавата, наложила социални неравенства. Между демокрацията и либерализма няма знак на равенство, начинът, по който либералите експлоатират демокрацията, всъщност я разгражда.

Сблъсъкът между либералното и консервативното в съвременното име на старото противопоставяне между лявото и дясното, акцентира Москов.

От резултата на този сблъсък според него зависят правилата на живота. Ако либералното е провалено, то ние сме длъжни да противопоставим срещу този модел на либерална демокрация ценностите и политиките на консервативната демокрация.

Любомир Канов подчерта, че партията е код за бъдещето. Ние не сме мечтатели, които се надяват още утре да променят всичко и че всичко започва с нас, допълни той. Промяната на политическия манталитет и начина на мислене, както и поставянето на ясни принципи в дясното политическо мислене е общата цел на новата политическа сила.

По думите му през Азия наднича опасност от ново преселение на народите, такава опасност представлява и неоосманизмът в Турция. Всеки опит да се разделят хората на групи със специални привилегии, трябва да бъде пресичан, изрази мнение Канов.

КОД ще работи за слагането на държавна политика, основана на концепцията, че българската национална култура е водещата култура, ще защитава националната идентичност и ненамесата на държавата в икономиката. Наред с това КОД цели и въвеждане на консервативен екологичен модел, както и справедливо разпределение на данъчните тежести.