Кметът на Кюстендил Петър Паунов напусна СДС. Като основен мотив за оттеглянето си той посочва, че СДС вече не е партията, в която той членува от 11 години.

Не можах да открия мотиви да остана в партията, чийто практически лидер вече е Иван Костов, посочва в позицията си кметът.

Той допълва, че решението за оттеглянето му не е резултат от емоционална и прибързана реакция, а е дълго планирано. Не бих предал принципите си и не мога да приема, че коалиции се правят по този начин, категоричен е той.

Ако имаше прозрачност в политиката, то нямаше да ставаме свидетели на споразумения, в които има кутийки с имена на партии или с някакви имена, щяхме да сме свидетели на истински политически споразумения, които се градят около бъдещето на хората, а не около бъдещето на няколко човека. Няма как да съм част от група, за която единственото важно нещо са постовете, допълни кметът.

От повече от месец водещите лица от СДС ни убеждават, че трябва да бъдем гъвкави, може би трябва да ходим на йога, сигурно е модерно, но оставям това удоволствие на тях, продължава коментарът на Паунов.

СДС беше подарено, посочи още той и допълни, че има собствена политическа биография и няма никакво намерение да стане част от личния проект на Костов.

СДС вече го няма, категоричен е градоначалникът.

Мисля, че се убедихме, че ДСБ са личен проект или по-точно частен проект на лидера си, твърди още той. Паунов коментира, че за Костов се говори, че е със силен характер, но той самият такъв характер в лидера на ДСБ не е видял.

Видял съм само инат, посочи Паунов и продължи - разликата е колосална.

Силният характер помага да вземаш и да отстояваш добри решения. Силният инат помага единствено да разпиляваш енергия и желание. Така че аз не мога повече да бъда част от това нещо, което се наричаше СДС.

Паунов допълва, че се чувства предаден. По думите му винаги, когато се е налагало да се вземе решение от централата на СДС, то само е навредило на местните структури и на хората по места.

Като пример той посочи парламентарните избори от 2005 г., когато централата на СДС спусна за водач на листата в Кюстендилско Емануил Йорданов, въпреки подкрепата, която самият той е имал

Що се отнася до отношенията си със СДС  кметът заяви, че още тази сутрин се е чул с Мартин Димитров, с когото „остават в добри отношения".

За бъдещата си политическа кариера Паунов заяви, че на този етап не смята да се обвързва с  друга политическа сила. Остатъкът от мандата си той ще работи активно с Коалиция „Кюстендил", като сред основните цели ще и нейното разширяване.