Никога не съм бил обект „Запалката", заяви вътрешният министър Румен Петков пред медиите при откриването на извънредна среща на Асоциацията на директорите на полицията от Югоизточна Европа.

По тази разработка, по думите му, е докладвано лично от бившия шеф на НСБОП Ваньо Танов и - „много сме се смяли в ръководството на МВР".

Министърът подчерта, че няма върнато специално разузнавателно средство - точно, за да не бъда някой ден обвиняван, че съм възпрепятствал работата на службите.

По думите му, това, че в телефонен разговор "единият казал на другия - „онзи със запалката", не го прави обекта "Запалката", аз съм известен с това, че винаги имам по три - четири в джоба", каза още Румен Петков.

Вътрешният министър Румен Петков коментира срещата си с братя Галеви, като заяви, че поводите за нея са достатъчно ясно описани в съответните справки и анализи.

Тя е била филмирана чрез СРС, а на въпрос защо се е наложило използването на СРС той посочи, че след като някоя служба е заявила, че е необходимо, той не е отказал.

Също така по думите му не е сметнал за нужно да докладва на премиера Станишев за срещата.

Припомняме, министърът е атакуван за тази среща с дупнишките бизнесмени, тъй като според опозицията и шефа на парламентарната вътрешна комисия няма право да се среща с разработвани лица.

Относно новия скандал, в който е замесен Алексей Петров министърът заяви, че човек, който е работил 8 години за държавата, е отвратително да бъде изпържен и изложен по този начин.

За мен е непочтено, защото не виждам сега кой може да поеме отговорност за сигурността му.
Стремежът за политическо използване извади един човек на показ и го изложи на рискове
", допълни Петков.

Припомняме, бившата барета и настоящ Изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива Алексей Петров се оказа, че е организирал срещата между министър Петров и дупнишките бизнесмени братя Галеви.

Това се съдържало в доклада, предаден на шефа на парламентарнат вътрешна комисия на вчерашнто й заседание.

Това даде повод вътрешният министър по-рано днес да обвини бившият шеф на НСБОП Ваньо Танов, че с тези разкрития е разкоспирирал самоличността на един офицер под прикритие - „който е работил с министри преди мен и е бил отличаван за добрата си работа в полза на държавата".

От своя страна Танов заяви, че никога не е споменавал какъв е бил точно Петров, а само е говорил за случай, който е документиран със специални разузнавателни средства между Алексей Петров, Галеви и министъра.

Никъде в тази комисия не е ставало въпрос какъв е Алексей Петров, подчерта Танов и на свой ред обвини министъра, че с думите си е разконспирирал Петров пред обществото.

Мисля, че прокуратурата моментално трябва да заведе дело за изтичане на класифицирана информация, срещу министъра на вътрешните работи, заяви още Танов.

Междувременно депутатът от ДСБ Атанас Атанасов заяви в кулоарите на парламента, че ще пусне сигнал до главния прокурор, който ще помоли да се направи проверка за изнесената информация за Алексей Петров.

„Ако това лице е бил какъвто и да е сътрудник на МВР, трябва да се извърши проверка кой е разпространил тази информация", категоричен е Атанасов.

Атанасов поясни, че според него, от това което чете по медиите, оповестяването за Алексей Петров е направено от вътрешния министър.

Атанасов каза, че в сигнала си до главния прокурор ще поиска да се провери дали е издавана държавна тайна от вътрешния министър.