По никакъв начин моите решения не са били водени от политически мотиви.

Това коментира вътрешният министър Румен Петков след официалната церемония по връчването на ключовете от 17 нови автомобила за нуждите на националната полиция, предаде БТА.

Министърът добави, че политизацията на МВР през изминали периоди от време е имала ясни параметри - подслушване на политици, кметове и депутати.

Това са неща, които обществото трябва да знае, за да си направи извода с какво са се занимавали правоохранителните органи - дали с подслушване на опоненти, или с борба с организираната престъпност, добави Петков.

По думите му, има неща, които трябва да бъдат представени пред парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.
Има доста ясни индикации, че не просто е политизирана системата, а е употребявана, добави Петков.

В отговор на въпрос дали е вярно, че си е подготвил оставката, но все още не я подава, за да не изглежда, че това се случва под натиска на опозицията, Румен Петков отговори: "фундаменталните разсъждения през последните дни искрено ме
радват".

По повод въпроса дали ще си подаде оставката, единственият коментар от негова страна бе: "все пак да изчакаме гласуването", предвид предстоящото гласуване на внесения от опозицията вот на недоверие към правителството.

Министърът официално връчи днес ключовете от 17 нови автомобила "Опел" от моделите "Астра" и "Вектра", както и един автомобил "Лада Нива" за нуждите на националната полиция.

По време на церемонията Петков отбеляза, че националната полиция е ключова служба в МВР. Той посочи, че в рамките на модернизацията на полицията правителството е направило много, за да подобри условията, при които работят полицаите.

Румен Петков добави, че вече са били дадени 15 милиона лева за системата за видеонаблюдение в столицата и са инвестирани много средства в обновяването на парка на министерството.

Днес приключваме с автопарка на Националната полиция, добави Румен Петков. Той прогнозира, че до два месеца службата, освен с нови коли и техника, ще се сдобие и с нова сграда.