Председателят на Народното събрание Георги Пирински откри четвъртата пленарна сесия на парламента.
Той пожела ползотворна работа на колегите си и сесията да бъде пълноценна и полезна.

Имаме основание да отчетем, че през втората и третата сесия парламентът свърши голяма по обем работа и да споделим преценка за изпълнен дълг и изпълнени задължения към обществото и избирателите, независимо от различията и споровете, които имаше, каза Пирински, цитиран от БНР.

Той добави, че въпросът е парламентът да прецени приоритетното законодателство и да се постарае да е максимално ефективен.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че през тази сесия предстои парламентът да разгледа бюджета за 2007 година, който е първият бюджет в коренно различни обстоятелства за страната предвид членството ни в ЕС.

Не бива да отлагаме повече належащите промени в организацията на работата ни, каза Пирински и допълни, че предстои днес да бъдат обсъдени изменения в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

В парламента започнаха декларации от името на парламентарни групи във връзка с новия политически сезон.
По решение на Народното събрание днес право на предложения за включване на точки в дневния ред на парламента имат на ротационен принцип парламентарните групи.

Първа от това право може да се възползва групата на ОДС, която предлага депутатите да обсъдят промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

От ДСБ искат парламентът да разгледа на първо четене промени в Закона за ордените и медалите на Република България, а от "Атака" - изменения в Закона за радиото и телевизията.

В приетия дневен ред на парламента са първото четене на законопроекти за одобряване и прилагане на Общия устройствен план на Столичната община, за данъците върху доходите на физическите лица, за промени в Закона за посевния и посадъчния материал и в Закона за стоковите борси и тържищата.

Второто четене на промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел, в Закона за интеграция на хората с увреждания и в Закона за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране също са в програмата.

 В нея е и проекторешение за приемане на Годишен доклад за младежта за 2005 година.