Писма до журналистите в турските затвори изпратиха от Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ - България). Писмата са знак на солидарност към затворените ни колеги, съобщиха от АЕЖ.

Огромен брой представители на медиите продължават да са задържани в Турция, в опит да се заглуши техния критичен глас.
Ден преди срещата на върха Европейски съюз-Турция, която ще бъде във Варна от АЕЖ-България издадоха 95 символични акредитации на журналисти, които са лишени от свобода в момента. Те могат да научат за тази акция само чрез кореспонденция по пощата - тяхната единствена връзка със света, обясниха от АЕЖ.

Турски журналисти ще присъстват символично на срещата във Варна

Турски журналисти ще присъстват символично на срещата във Варна

Свободата на турските журналисти да бъде залог за сближаване с Анкара искат от АЕЖ

Писмата са изпратени на турски. Ето какъв е текстът им:

"Ние сме български журналисти и напоследък често си мислим за теб. Нашата страна е домакин на историческа среща между Европейския съюз и Турция. Смятаме, че твоето място е на тази среща, заедно с нас и европейските ни колеги. Трябва да си там и да задаваш въпроси. Да питаш политиците как защитават интереса на обществото, на който би трябвало да служат. Затова и издадохме символична акредитация на твое име.

Направихме карта с името ти, за да покажем, че макар и да не можеш да дойдеш, ти ще бъдеш там. И ако някой си мисли, че може да затвори журналист, за да спре да чува гласа му, се лъже, Други ще говорят с този глас, други ще задават същите въпроси.

Много политици се дразнят на въпроси. Често им е трудно да отговарят. Понякога се възприемат като жертви на журналистически терор. Но професионалната журналистика не е тероризъм. Журналистите не са терористи. Напротив, светът не познава демокрация без свободна журналистика.

Съседе, комшу,

Имаме общо минало. Трудно и противоречиво, но наше, затова се чувстваме близки. Още помним как преди три десетилетия стотици хиляди наши сънародници дойдоха в твоята страна, за да търсят свободата. Свободата да се наричат с родното си име. Свобода, от която самозабравил се тираничен режим искаше да ги лиши.

Да се наричаш с името, дадено от родителите ти. Да можеш сам да кажеш кой си, а не някой друг да определя вместо теб. Това е фундаментално човешко право, което само зловещ тиранин може да реши да отнеме.

Да наричаш нещата с истинските им имена също е основно човешко право, както и същността на нашата професия. Да попаднеш в затвора заради това е безкрайно несправедливо. Не само спрямо теб, а спрямо твоите читатели, слушатели, зрители. Спрямо цялото общество, на което е призвана да служи журналистиката.

Истинските имена са свобода. Да можеш да кажеш на черното черно, на бялото бяло, на пъстрото пъстро, да използваш своето, а не чуждо име. Това е свобода. Или както пише Джордж Оруел: "Свобода е свободата да кажеш, че две плюс две прави четири. Ако това е дадено, оттук произтича всичко останало".

Щастие е да си журналист и да се бориш точно за това право, от което произлиза всичко. На моменти е трудно, на моменти изглежда безнадеждно. Но нека помислим колко трудно е било за нашите сънародници, които преди тридесет години оставиха всичко зад гърба си и тръгнаха на път към свободата. Към свободата да използват имената си. Те нямаха почти нищо и изглеждаха слаби. Режимът имаше затвори, режимът имаше милиция, режимът имаше оръжие и изглеждаше непоклатим. Но бе точно обратното. Силните бяха те. Всички заедно бяха силни. Силни като най-силния човек на планетата - Наим Сюлейманоглу, който също бе един от тях. А режимът бе слаб. Той не подозираше колко е слаб, но дните му бяха преброени.

Режимът падна. И днес, 30 години по-късно ние сме благодарни на онези хора, които го пречупиха със силата си и с непоклатимата си решителност да използват истинските си имена. Днес България е председател на Обединена Европа. За да си дадем сметка какво означава това, трябва да си припомним най-мрачните години на деспотичния режим и изолацията, в която се намираше тогава страната спрямо цивилизования свят. Само така можем да осъзнаем какво дължим на хората, осмелили се да надигнат глас срещу тиранията.

Днес произнасяме имената им с признателност. С благоговение прочитаме и твоето име, изписано на картата, която отпечатахме. Обещаваме да я пазим, за да ти я дадем, като се видим и отпразнуваме свободата да наричаме нещата с истинските им имена", пише в писмата, изпратени до турските журналисти.

Всяко писмо до затворен турски журналист завършва с думите: "До скоро".