Асоциацията на европейските журналисти в България символично акредитира 95 арестувани турски журналисти за срещата на върха Европейски съюз - Турция във Варна на 26 март.

АЕЖ са категорични, че мястото на колегите им е в Евксиноград, където ще се проведе срещата. "Те трябва да бъдат там и да вършат работата си - да задават въпроси на политиците и да ги държат отговорни за ангажимента, който са поели, към обществото. За съжаление, тези 95 души няма да могат да присъстват, тъй като са лишени от свобода", пишат от АЕЖ.

Снимка 346733

Източник: АЕЖ - България

Те приканват българските журналисти, които ще присъстват на срещата, да вземат символичните баджове с имената и снимките на турските журналисти и да говорят и от тяхно име.

Посланието на асоциацията към политиците е, че журналистите не са терористи и не могат да бъдат третирани като такива заради работата си.

Борисов: Разговорът Анкара-ЕС е належащ

Борисов: Разговорът Анкара-ЕС е належащ

Срещата във Варна ще нормализира отношенията на Съюза с Турсция

Затварянето на критичните журналисти няма да заглуши гласовете им, изтъкват от асоциацията. От АЕЖ се позовават на максимата на Мартин Лутър Кинг: "Никой не може да бъде свободен, докато всички не бъдат свободни".

Асоциацията на европейските журналисти настоява Турция незабавно да освободи задържаните заради работата им журналисти. По думите им Европейският съюз в никакъв случай не трябва да мълчи по този въпрос и трябва да поставя съдбата на задържаните журналисти като условие за всякакво сближаване с Анкара.