Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства относно корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение, извършвани в ущърб на гражданите и бизнеса, както и облагодетелстване на свързани дружества с кмета на община Доспат - Елин Радев проведе първото си заседание.

Първото, което се направи по време на заседанието на комисията е гласуване на вътрешните правила. През процедурни хватки ГЕРБ се опитаха да направят заседанията на временната комисия през 48 часа, но това не мина. На заседанието на временната комисия народните представители решиха и приеха да извикат за следващо заседание председателя на КПКОНПИ Антон Славчев, председателя на ДАНС и Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ).

По предложение на депутата от ПП-ДБ Венеция Ангова ще се поиска и справка от кмета на Доспат - Елин Радев за обществените поръчки в общината.

Оставена е и отворена възможността в писмена фирма да се изиска изслушването на допълнителни хора от община Доспат.

Председателят на временната комисия Александър Вълчев от "Има такъв народ" изрази надежда да се проведат поне две заседания - едно, от които да е още този петък, 9 август и следващият петък - 16 август, до излизането на народните представители във ваканция, което ще се случи от 17 август.

Пред News.bg депутатът от ПП-ДБ и член на временната комисия Венко Сабрутев заяви, че действията на кмета на Доспат, не са действия на кмета на Доспат, а са действия на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов. "Кметът на Доспат е кмет на ГЕРБ. Няма как един кмет да си позволява подобни безчинства - да бута къщи на 80 годишни баби, да рекетира и затваря бизнеси, да мачка по всякакъв законен и незаконен начин, през процедури и не само обикновени граждани. Това може да стане само и единствено с ясната благословия на Бойко Борисов", изтъкна Венко Сабрутев.

Той посочи, че това, което се случва в община Доспат, е проблем на Бойко Борисов и той трябва да отговаря за него.