„Бултюрк" - организация на изселници от България в Турция, прави социологическо проучване сред населението на градове с преобладаващо мюсюлманско вероизповедание дали искат населените места, в които живеят да носят арабско-турски имена.

Това съобщи на брифинг в парламента лидерът на „Атака" Волен Сидеров.

Той вече е информирал ДАНС и смята по темата да разговаря с премиера Бойко Борисов. „Това е провокация към българската национална идентичност", категоричен е лидерът на националистите.

Според него целта на организацията е страната ни да бъде провокирана да се покаже, че България е била част от Османската империя и че пак ще бъде присъединена към Турция, но не по военен път, а по икономически.

По информация на Сидеров българските мюсюлмани са питани дали у нас има дискриминация към тези, които се обявяват за турци. Не е ясно как тази анкета може да бъде използвана, опасява се Волен Сидеров.

Той също така иска да разбере дали хората от „Бултюрк" са гости без покана или пък някой ги е поканил у нас да извършат подобно проучване. Волен Сидеров призова ДПС да вземе отношение по въпроса и иска да знае дали от партията на Доган смятат, че Крумовград, Ардино и Момчилград трябва да се преименуват с турски имена.

Лидерът на „Атака" е притеснен и от информационното затъмнение за посещението на хората от „Бултюрк". „Очевидно тази организация действа със съдействието на турската държава", предполага Сидеров.

Според него целта е да се покаже, че българските мюсюлмани искат да живеят в град с турско име. „Това е проява на сепаратизъм", категоричен е националистът.

По негови данни проучването се прави в 8 български града с мюсюлманско население. Задавани са въпроси дали България се е отказала от асимилаторската си политика и дали турския език трябва да стане официален.

Според Сидеров анкетите се провеждат вече няколко дни, а снощи с влак представители на „Бултюрк" вече са пристигнали в София. От „Атака" обявиха, че са готови и за граждански протести срещу подобни явления.