Поредна „порция бонуси" представиха социалистите на брифинг в НС. И докато народът ял постната пица на Симеон Дянков, в Министерството на финансите яли хубави пици, стана ясно от коментара на червения депутат Георги Свиленски.

Щедри възнаграждения получавали политическите кабинети.

В МФ всички директори на дирекции са получили около 5000 лева на месец бонус.
Около20 са директорите на дирекции във ведомството, поверено на Симеон Дянков в предишния мандат.
Социалистите изчислили, че там с около 300% е повишението на възнагражденията за политическия кабинет на министъра на финансите. Това е пицата, която Дянков показа на хората, подчерта Георги Свиленски.

В регионалното министерство през 2011 година 7 186 000 лева са платени за заплати, а до 31 август тази година заложени за заплати са 7 243 000.

Най-„стиснати" са били във военното министерство, където се получавали минимални ДМС-та - с около20% за цялото управление на ГЕРБ.
В МОН също усетили постната пица на Дянков. В просветното ведомство не са получавали 13 заплата и са били лишени от ДМС-та.

В МВР от 2010 до 2012 политическият кабинет се отчел с повишение на заплатите с 30%.

Мъгла витае около бонусите в Министерство на земеделието, тъй като от там не са предоставили информация на БСП.
В Министерството на транспорта през 2012 с 80% е ръстът на заплатите. В същото време на някои началници са им намалени заплатите.

В социалното ведомство членовете на политически кабинет през 3 месеца получавали двойни заплати.
На спортното министерство пък главният секретар бил с увеличена заплата със 100%.

В икономическото ведомство през 2010 313 000 лева са планирани за финансово стимулиране за заместник-министри, политически кабинет, главен секретар. През 2011 360 000 са били изплатени на същите тези хора.

В Министерство на културата също отчитат ръст на заплатите. През 2010 10 000 лева са предвидени за бонуси за 10 човека, в следващите години тази предвидена сума се увеличава на 20 000.

С 90% пък е скочило възнаграждението на директори на дирекции. Получавали и 13 заплата.
Зам.-министрите на ГЕРБ също не яли от постната пица на Симеон Дянков, за декември 2011 се наградили с по 3 заплати отгоре.

От ГЕРБ веднага реагираха с „контрабрифинг". По наше време бяха премахнати порочните практики за ДМС, обяви Владислав Горанов в отговор на критиките на социалистите. По думите му при ГРЕБ се прекратило обвързването на заплащането с резултатите.

Горанов не е изненадан от изнесените данни от БСП, но не разбира защо червените ги вадят периодично. Разходите за възнаграждения за администрацията на ГЕРБ, за съжаление, не можаха да бъдат увеличени, изтъкна депутатът.

Не искаме да превръщаме администрацията във враг на българската държава, посочи Владислав Горанов. В мандата на тройната коалиция имаше съветници, заместник-министри, които са получавали над половин милион, припомни още той. Успяхме да вкараме в ред това, посочи още Владислав Горанов.

Периодичните акции на социалистите по темата бонуси за чиновниците, според него, е опит да се оправдае предстоящото съкращаване на администрацията, планирано от кабинета на Пламен Орешарски.

Само двама човека, по думите на Владислав Горанов, са получавали големи заплати в мандата на ГЕРБ - шефът на НАП и на Агенция „Митници". Това са данните му, докато е бил заместник-министър на финансите.

По стария модел на плащане на ДМС-та от 2002 до началото на 2012 за политическият кабинет на МФ бонусите са били в размера на редовната месечна заплата на служителя.
С идването на ГЕРБ се променя методиката за определяне на бонусите.