До петък бившият икономически и енергиен министър Трайчо Трайков трябва да декларира от къде има тези пари. След това има две седмици за възражения пред нас.
Това заяви пред Нова телевизия председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев.

"Разкрихме банкова тайна и разполагаме с цялата данъчна информация. Сега подканваме лицето да връчи декларация, с която да докаже доходите си. Крайният срок за това е петък. Ако не подаде тази декларация, всичко запорирано се отнема", обясни Георгиев.

Припомняме, снощи стана ясно, че е запорирано имуществото на бившия енергиен министър и настоящ общински съветник Трайчо Трайков.

Запорирани са имотите на Трайчо Трайков

Запорирани са имотите на Трайчо Трайков

Комисията е открила несъответстие между доходите и имуществото за 2,4 млн. лева.

По думите на Георгиев комисарите търсят по банкови сметки от къде са парите, изхарчени от Трайков. 

Проверката е започнала в началото на 2017 г., каза Георгиев. Несъответствието между доходите и имуществото на бившия енергиен министър Трайчо Трайков е за над 2,4 млн. лева, заяви шефът на Комисията по антикорупция. Това била причината съдът да запорира 1/2 от апартамент, ателие, дворно място, паркомясто, акции, както и влогове и депозити на настоящия общински съветник.

Проверката срещу Трайков е заради обвинението му за продажбата на остатъчния държавен дял на ЕВН, призна Георгиев.

Според Георгиев, имуществото на Трайков е заради сигнали за корупция срещу депутати от всички политически сили. "Въпросът е дали ще можем да съберем достатъчно данни, които да предоставим на прокуратурата", каза председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

До думите на Пламен Георгиев и депутатът Делян Пеевски е бил проверяван заради подаден до комисията сигнал. Тъй като срещу Пеевски няма повдигнати обвинения, експертите не можели да направят проверка по същество на цялото му имущество, а само по документи. Тя не установила никакви нередности.

Общо 148 от всички, които по закон са длъжни да подават имуществени декларации, не са сторили това. Сред тях били 23-ма кметове, председатели на Общински съвети, главни архитекти, 66-има директори на болници, един бивш депутат. Сегашните народни представители, както и министрите от кабинета "Борисов 3", вече са предоставили изискваните документи.

В съда имало 288 дела, свързани със запор на имущество, по които се очаквало магистратите да се произнесат, заяви Георгиев.

Според него на комисията ще й отнеме поне 7-8 месеца да работи по случая "Арабаджиеви". Трябвало да се анализират много документи, тъй като това били лица с голяма икономическа активност.

Проверява се и имуществото на бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Тя е подсъдима за вземане на подкуп в особено големи размери.

От Антикорупционната комисия до сега са поискали запор на различни активи на стойност 3,8 млрд. лева. Отнели са собственост за 120 млн. лева.