Шефът на Антикорупционния орган Пламен Георгиев отново поиска правото да арестува. Колкото повече хора се включват в една реализация, толкова по-голям проблем има за теч на информация, аргументира се пред журналисти Геогиев. Рискът от теч на информация е много по-малък, ако се прави организация по реализация между 10 души, отколкото между 50 души.

Георгиев взе участие в международна конференция на тема "Европейските практики и възможности за противодействие на корупцията", която се провежда в София.

Попитан за ареста на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева, Георгиев посочи, че "слава Богу, там всичко беше прекрасно изпълнено, нямаше теч на информация". Няма обаче гаранция, според него, че утре това няма да стане.

Най-нормалното е, като разкриваш престъпление, да можеш да задържаш, посочи той. Не зная защо стана тази истерия, ние нищо толкова не искаме, нито някакви големи правомощия, а това, което иска всеки друг орган, който има правомощия да разкрива престъпления, подчерта Пламен Георгиев.

За скандала около името на Пеевски в залата той посочи, че няма изискване от закона комисията да публикува публично информацията за проверяваните. Той увери медиите, че като има запитване, че ще се предостави цялата информация при спазване на закона и тайната, която изисква.

Докато Пламен Георгиев говореше гост на конференцията скочи и го обвини в лицемерие. Повод - имуществото и начинът, по който Делян Пеевски е забогатял. Той недосегаем ли е за вас, попита Георги Георгиев от БОЕЦ. Напрегнатата ситуация в залата обаче бързо бе овладяна.

Ние вече сме приключили доста проверки, ние работим усилено, в крайна сметка този орган съществува от 23 януари, работи се, успокои Пламен Георгиев. От приключените 20-30 проверки при няколко има данни за извършени престъпления. Едното е случаят с Иванчева, другите бяха в Септември и Перник, обясни председателят на антикорупционната агенция, но не смята, че това са бавно постигнати резултати. За нула време ние имаме вече доста отработени сигнали, така че от тая гледна точка скоростта, с която работим, е доста сериозна, категоричен бе той.

Трябва да променим мисленето си за корупцията. Това е мнението на шефа на новия антикорупционен орган Пламен Георгиев. Той изтъкна, че досега резултатите срещу корупцията не са задоволителни и това довело до създаването на новото звено. 

Досегашните органи за борба с корупция не си говорели, по думите на Георгиев. Корупцията е силно негативно явление, посочи той. Според Пламен Георгиев ключ към противодействие на корупцията е прозрачността.

Също така, по мнението му, трябва да променим мисленето си за корупцията. Георгиев припомни и че е лансирана идея за въвеждане на антикорупционно образование в училищата.

Внесените искове за отнемане на незаконно имущество са за над 3 милиарда лева. За над 100 милиона лева е отнетото имущество в полза на държавата, посочи Георгиев.