В България е налице едно от условия за противодействие на корупцията- липсата на примирение и безразличие. Това становище изрази президентът Румен Радев на международна конференция на тема "Европейските практики и възможности за противодействие на корупцията".

За корупция в България се говори много, а се прави малко, даже напоследък се говори по-малко, изтъкна държавният глава. За корупцията няма почивен ден. За президента е важно да има ясна дефиниция що е то корупция и кои са факторите, които я провокират.

Корупцията нанася огромни вреди на нашето общество, отсече Румен Радев. Тя краде от благосъстоянието на нацията, заяви той. Корупцията краде доверието в институциите, предупреди президентът. Тя гони инвеститорите и пречи на развитието на икономиката.

Пламен Георгиев отново поиска права да арестува

Пламен Георгиев отново поиска права да арестува

Трябва да променим мисленето си за корупцията

Убийствено за икономиката ни е инвеститорите вместо да влагат в иновации да търсят точния човек, който ще им свърши работата. Държавният глава иска безкомпромисност към корупцията. Той настоява и за всеобхватен подход в борбата с корупцията. Радев иска превенция и профилактика на това явлението. Държавният глава поиска и ефективно държавно управление.

Да черпим опит от добрите европейски практики, настоя Румен Радев, според който всички институции трябва да се обединят в борбата с корупцията.

Корупцията е многоаспектно и комплексно явление, според заместник-омбудсмана Дияна Ковачева. Ежедневната корупция и корупцията на политическо ниво нарушава правата на човека. Интересите на гражданите остават на заден план и те не получавали нужната грижа от държавата. Широко разпространената корупция засяга негативно всяка от трите власти. Оказва се, че корупцията в обществените поръчки е световен проблем.

Според председателя на Държавна агенция Електронно управление Атанас Темелков корупцията е най-опасната болест на нашето време.

Днес голяма част от гражданите могат сами да свършат административна работа, процентът на тези електронни услуги обаче още е малък. От ноември администрациите стават модерни - ще обменят документи по електронен път, а не с писма, както досега. Скоро влиза в сила услуга, която позволява всеки гражданин да провери какви лични данни се съхраняват за него.