50-ото НС вече е в мандат. Той започна да тече от деня на изборите. Мандатът на предишният парламент пък не е приключил. В момента имаме два парламента в мандат. Това се получи благодарение на промените в Конституцията. Това заяви пред БНТ преподавателят по конституционно право Пламен Киров.

Според него разумът ще надделее и ще има правителство. По думите му е нормално ГЕРБ-СДС да иска да излъчи председателя на НС, защото традицията е тази фигура да е от най-многобройната парламентарна група.

Киров посочи, че след като има избран парламент е редно да се направи опит за съставяне на кабинет. Конституционалистът подчерта, че всяко правителство трябва да е експертно. Не може хора хванати по политически причини, без подготовка, да се озоват на ръководни позиции, категоричен е той.

По думите му в нормалните държави контактите между политическите сили започват още след обявяването на изборните резултати. Не се прави коалиция от днес за утре, изтъкна Киров. По думите му няма нищо по-естествено след като ДПС са станали втора политическа сила да влязат във властта с министри. Той подчерта, че целта на всяка партия е да влезе в управлението. Киров обаче недоумява защо ДПС не работят в тази посока.

Конституционалистът заяви, че коалиция без ГЕРБ-СДС и ДПС няма как да се получи. Според него голямата загадка е кой ще бъде третия играч в евентуалното правителство. Той отбеляза, че правителство на малцинството е нестабилна конструкция, която не би издържала дълго.

По отношение на политическия проект на Румен Радев той посочи, че това е дъвка, която се пуска, за да има за какво да се говори. Според него държавният глава ще довърши мандата си и едва след това би се захванал да прави политически проект. Президентът остава единственият контрапункт на други разбирания за управлението на страната, каза още Пламен Киров.

Институции ще има, но могат ли депутатите да говорят от името на народа?

Институции ще има, но могат ли депутатите да говорят от името на народа?

Проф. Пламен Киров не смята, че президентът ще бави първия мандат