Ако гръцката страна не намери решение на проблема с блокирането на границата ни, България ще подаде жалба в европейския съд в Люксембург.

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след срещата си с гръцкия посланик Данаи-Магдалини Команаку.

„Положението е изключително сериозно. Предадохме го по този начин и очакваме действия от гръцкото правителство", каза след срещата министър Трайков.

В момента по проблема заседава гръцкото правителство. Надяваме се, че изходът от заседанието на гръцкия кабинет ще бъде формула за решаване на проблема.
Ако не - жалба в Люксембург, подчерта Трайков и добави, че опцията за сезиране на съда вече е комуникирана с българското външно министерство.

Гръцкият посланик заяви категорично, че блокадите не са насочени срещу интересите на браншовия сектор на съседни приятелски страни като България.

Трайков поясни, че гръцките фермери се борят за изплащане на субсидии, които зависят от завършването на една електронна система, т.е. не е готова, а те искат парите предварително.

Според Трайков гръцкото правителство не разглежда като вариант употребата на сила. Той смята, че Атина ще излезе с предложения към фермерите за решаване на проблема.

Ситуацията по думите на Трайков е много неприятна, травмираща и неприемлива. Ако това продължи, ще си търсим правата по всички начини, категоричен е той и изрази надежда, че гръцкото правителство ще постигне разрешаване на проблема.

Към момента на ГКПП „Кулата" изчакват 150 камиона от българска страна и 200 камиона от гръцка страна, съобщиха от кризисния щаб. Малка част от потока се пренасочва през ГКПП „Илинден".

Пунктът при Златоград работи само за пътнически автомобили.

По данни на браншовите организации преките загуби за българските превозвачи към момента възлизат на около 150 хил. евро на ден.

Почти всички автобусни превози от и до Гърция са преустановени. Особено големи са загубите за туристическия сектор.

Само по данни на два от големите туристически центрове - Сандански и Банско, очакваните загуби възлизат на около 500 000 евро на ден.

Очакват се значителни загуби и в областта на търговията в резултат на блокирането на износа и вноса на стоки. По обобщени оценки реалните непосредствени щети възлизат на около 3 млн. евро на ден.

Към министерството на икономиката, енергетиката и туризма от днес функционира и горещ телефон за сигнали от страна на фирми от туристическия и търговския сектор - 080015665, както и в земеделското министерство за фирмите от аграрния сектор - 98511858.

По-рано днес стана ясно, че премиерът Борисов е разговарял с лидера на опозиционната дясна партия „Нова демокрация" в Гърция Андонис Самарас.

По време на разговора премиерът Борисов е запознал лидера на „Нова демокрация" с размера на финансовите загуби, които регистрира бизнесът ни и с невъзможността български граждани да се приберат по родните си места.

От своя страна Андонис Самарас е информирал Борисов, че на свое заседание „Нова демокрация" е приела и обявила официалната си позиция и призовава гръцките фермери да пропускат превозните средства от и за България.

Междувременно българските евродепутати отправиха официално запитване до Европейската комисия. То съдържа три въпроса, под които седят подписите на всички наши евродепутати.

Първото питане е какви конкретни мерки и действия ще предприеме Европейската комисия, за да осигури прилагане на общото законодателство във възможно най-кратки срокове.

Вторият въпрос е по какъв конкретен начин ще съдейства ЕК за изплащане на обезщетения на България и българските икономически субекти, които търпят сериозни финансови загуби.

Третият въпрос е как комисията ще си сътрудничи с гръцките власти, за да се увери, че подобни протести на гръцка територия няма да блокират трафика между двете страни и в бъдеще.