Единството на нацията се гради върху единството на всички общности у нас около общата ни кауза за мир и просперитет на Отечеството.
Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който беше домакин в Националния исторически музей на традиционната вечеря ифтар в рамките на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Домакинството на президента на тържествения ифтар е израз на уважение към религиозния празник и към традициите на българските граждани с мюсюлманско вероизповедание.

На празничната вечеря присъстваха патриархът на Българската православна църква Неофит, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, представители на всички традиционни вероизповедания в България, лидери на парламентарно представените политически партии, както и акредитирани у нас дипломати, учени и хора на изкуството.

Плевнелиев подчерта, че от първия си ден като държавен глава полага усилия за укрепването на добрите традиции на толерантност и за изграждането на още по-сплотено и единно българско общество.

Уважението към всички вероизповедания, усилията за разбирателство и пълноценен съвместен живот на българските граждани нямат цвят и политическа украса”, посочи държавният глава. Росен Плевнелиев подчерта, че те са национална кауза без алтернатива и се споделят от всички, които искрено желаят общество на мир и благоденствие.

Религиите в България не са изолирани една от друга, не обитават паралелни светове, а активно си сътрудничат и помагат, както си помагат и обикновените хора навсякъде в страната. Българската религиозна толерантност е всекидневен плебисцит за това, че искаме да живеем заедно.“ – посочи държавният глава.

„Неведнъж е казвано, че кризите и изпитанията ни обединяват. Много по-важно обаче е да сме единни преди всичко в своето ежедневие, в малките неща, в дребните жестове на разбирателство и добронамереност към съседа, към съгражданина и към различния. Приятелството, уважението и по-доброто бъдеще за всички нас се коват ден след ден, а не само от празник на празник.“ – добави още президентът.

Държавният глава припомни, че Балканите са преживели ужасни конфликти, причинени от междуетническо и верско противопоставяне, които са донесли нещастие на всички страни и са създали трудно зарастващи рани.

„Ето защо никога не трябва да преставаме да разказваме как въпреки нелекото наследство, оставено ни от комунистическия режим, през годините на демокрация българският народ успя да преоткрие изконните си традиции на толерантност и споделеност.“ – подчерта още в изказването си Росен Плевнелиев.

Единството не е нещо ново за хората в България и е необходимо да продължим по пътя на взаимното уважение и толерантност“, заяви от своя страна главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи.

Той подчерта, че независимо от предизвикателствата на нашето съвремие, Главното мюфтийство няма да допусне опити да бъдат противопоставяни вярващите в България.

„Тази вечер сме свидетели на откровен пример за обединение на всички български граждани, който е и правилният път за утвърждаване на обичта към родината“, добави главният мюфтия, който благодари на президента Плевнелиев, че постави начало на традицията държавният глава да бъде домакин на празничната вечеря.

Президентството отваря врати за трета поредна година за тържествения ифтар.