Гордея се, че съм различен президент от Първанов. Това обяви президентът Росен Плевнелиев пред bTV.

Относно отношенията си с министър-председателя Бойко Борисов, Плевнелиев заяви, че имали много коректни отношения.

"Нашият премиер е горд човек, състезателен човек, морално и достойно е тази политическа формация да преосмисли позициите си", коментира президентът все по-честото говорене от страна на премиера за оттегляне от властта в случай, че на 6 ноември кандидатът за президент на ГЕРБ не спечели на първи тур.

Той коментира и стабилността в коалицията с думите: "Очевидно в коалицията има проблеми, най-важното е проблемите да не се замитат под масата, а да се търсят ясни решения за тях. България няма нужда от извънредна нестабилност."

Плевнелиев е лъжец и клеветник, изригнаха от АБВ

Плевнелиев е лъжец и клеветник, изригнаха от АБВ

Повод за гнева му бе днешното интервю на Плевнелиев за бТВ

Плевнелиев заяви, че в момента страната има нужда от стабилност и посочи, че се надява президентските избори да не доведат до падане на правителството.

По думите на Плевнелиев, една коалиция следва да се базира не на формули, а на позиции и приоритети. 

"Отношенията между президента и министър-председателя е най-добре да бъдат коректни. Имали сме несъгласия по много въпроси", коментира Плевнелиев и даде пример с Изборния кодекс, върху който наложи вето, което беше впоследствие отхвърлено от парламентарното мнозинство. Плевнелиев припомни, че това е било шанс да се поправи кодекса, а не сега в последния момент да се правят промени.

Президентът изтъкна, че винаги в последния момент преди избори се правят корекции в изборното законодателство, като апелира народните представители да направят така, че това повече да не се повтаря.

Плевнелиев се зарече, че ако депутатите не приемат промени в Изборния кодекс, ще сезира Конституционния съд за квадратчето "не подкрепям никого".

Относно критиките на премиера за острите позиции на Плевнелиев към Кремъл, държавният глава заяви: "Това, че аз съм първият държавен глава, демократично избран, който системно и категорично се противопостави на руския президент - в никакъв случай не ме прави ястреб, а ме прави човек и политик с позиция. Днес от дистанцията на времето аз не виждам нито един симптом, който да ме накара да променя отношението си към това, което президентът на Русия направи. Но правя голямата разлика, разбира се, между Кремъл и Русия. Ще продължавам да се надявам, че нещата ще се подобрят. Но моите оценки от всички световни трибуни в десетки речи и участия на международни глобални форуми, са постоянни и добре аргументирани. Към момента нямам основание да променя позицията си."

На въпрос защо е наградил руския посланик Юрий Исаков с орден "Стара планина", той изтъкна, че правел разлика между Кремъл и Русия.

Плевнелиев коментира и думите на предшественика си Георги Първанов, който го определи като "един слаб президент", подчертавайки: "Достойнството е труден за изкачване връх, още по-трудно е да се задържиш на този връх, ако изобщо някога си бил на него".

Като държавен глава той посочи, че на българския президент му отивало да направи президентска библиотека, в която да посочи обективно постигнатото от всеки един от президентите, а не да ги плюе.

"Вярвам, че на един държавен глава му отива да направи съвет на президентите, а не да се кара с тях. Вярвам, че на един държавен глава му отива да пази Конституцията, а не да се опитва да я изнасили с трети мандат, какъвто няма нито един от демократично избраните държавни глави, но със сигурност има на изток от нас", разкритикува Плевнелиев предшественика си.

По думите му, това, което е научил от президента Първанов, го е карало да прави точно обратното. Той даде пример с двата казуса - АЕЦ "Белене" и АМ "Тракия". Той попита как се защитава националния интерес, след като същият този президент е подписал споразумение с партията на руския депутат Толстой, който каза, че Русия вече купила половината част от България - не съм аз човекът, който по този начин ще защитава българският държавен интерес, но в рамките на мандата си го правих и до края на живота си ще го правя принципно и в интерес на българската демокрация и общество.