"Надявам се българските граждани да излязат масово и да гласуват. Нека се поздравим тази вечер с един легитимно избран от народа президент, с едни честни и почтени избори за нов държавен глава". Това заяви президентът Росен Плевнелиев, след като упражни правото си на вот на втория изборен тур.

Плевнелиев лично щял да се обади и да поздрави спечелилия кандидат още тази вечер. "Още утре ще го поканя в президентската институция, и то в работния кабинет на държавния глава, да започнем да работим заедно", зарече се той.

Плевнелиев подчерта, че приемствеността и надграждането били основните приоритети, които си поставил за институцията. Затова се надява те да бъдат възприети и от новия държавен глава.

"Ще седнем заедно с новия президент, ще му разкажа за текущите задачи", планира Плевнелиев. Ще бъдем заедно и мисля, че това ще е добър сигнал и към гражданите", уверен е той.

Плевнелиев обяви, че има и силите, и опита, и знанието за съставяне на служебно правителство, ако се стигне до това. "Ако България в следващите дни, по решения, които не зависят по никакъв начин от държавния глава, влезе в политическа криза, ще спазвам Конституцията", категоричен бе Плевнелиев. По думите му, разпоредбите на основния закон ясно са разписали какво прави държавният глава при криза.

"Ако се стигне до политическа криза, което означава оставка на правителството и гласуването на оставката в Народното събрание, това още не означава парламентарна криза", категоричен бе Плевнелиев.

Той напомни, че Конституцията задължава държавния глава, в режим на консултации с политическите сили и гражданското общество, да се намери начин, така че политическата криза да не се превърне в парламентарна.

От политическите партии и изпълнителната власт зависи да се търси начин за намиране на устойчива формула, защо не и в рамките на съществуващото Народно събрание, изтъкна държавният глава. "Рано е за служебни правителства", отсече Плевнелиев.

По отношение на провелия се референдум Плевнелиев изтъкна, че гласът на 3,5 млн. българи, които излязоха и гласуваха, е много силен. Политическият елит трябвало да си направи извод, а той е, че масовото участие в референдума трябва да доведе до резултати. И за това обаче е необходимо работещо народно събрание, заключи Плевнелиев.