25-годишнината от подписването на Полско-Германския договор за добросъседство, приятелство и сътрудничество бе отбелязана с изложба в Дома на Европа.

Изложбата представя най-важните събития в полско-германските отношения като промяната на границите, настъпили в Полша. Споразумението е подписано в Бон на 17 юни преди 25 години.

Президентът Росен Плевнелиев заяви при откриването на изложбата, че подписаното споразумение е едно значително европейско постижение. Той посочи, че резултатите от него са видими за всички нас.

Днес Германия и Полша са не просто членки на ЕС и НАТО, но те са и негови стълбове”, изтъкна Росен Плевнелиев.

В речта си президентът подчерта, че освен себе си, двете държави са променили и Европа, и то за добро. Плевнелиев визира разширяването на Европа с 28 държави. Той изтъкна, че мирът и демокрацията не са еднократно постижение, а израз на всекидневните ни усилия за укрепване на най-дълбоките ни ценности – демокрацията, правата на човека, върховенството на закона.

Двамата посланици на Полша и Германия у нас отбелязаха, че споразумението е крайъгълен камък в отношенията между държави.

Посланикът на Германия Детлеф Лингеман заяви, че споразумението е създало рамка на политическия диалог на базата на взаимно доверие. „Оттогава до днес отношенията са се развивали динамично и са се превърнали в приятелство между двата народа. Това споразумение отбелязва повратна точка в отношенията между Германия и Полша”, каза още той.

По думите на посланик Лингеман общата история на двете страни е била опетнена от омраза и германска агресия и дори през десетилетията след войната това сътрудничество е било доста оскъдно.

„С това споразумение двете държави решиха да отворят нова страница, белязана от помирение и сътрудничество. В резултат на това днес двете държави са надеждни партньори като членове на НАТО и ЕС. Днес в Германия живеят и работят 700 хиляди поляци”, отбеляза посланикът на Германия у нас.

По думите му сътрудничеството се развива благодарение на младежките програми за обмен, в които са участвали 2,5 млн. младежи, а 700 са партньорствата между градовете.

Посланикът на Полша в България Кшищоф Краевски заяви от своя страна, че полско-германското помирение не се ограничава само до политиката, но важи за контактите между хората от двата народа.

„Подписвайки този документ, Германия се съгласи да подкрепя Полша в стремежа й към европейска и атлантическа интеграция. Днес от адвокат на Варшава, Берлин се превърна в наш партньор в ЕС и НАТО”, каза още посланикът на Полша.

Присъстващите не пропуснаха да се пошегуват с резултата от снощния мач между Полша и Германия, които завършиха наравно. Президентът Плевнелиев отбеляза, че това е била изключително коректна спортсменска игра за наслада на всички, които са гледали мача.

По думите му, футболната игра е била символ на всичко, което е постигнато от тези две нации.