Президентът Росен Плевнеиев призовава Народното събрание да въведе правила и контрол за всички изделия за пушене, съобщават от „Дондуков 2”.

Държавният глава е обнародвал приетия от Народното събрание на 24 март Закон за изменение и допълнение на Закона за тютюна и тютюневите изделия. С него във вътрешното законодателство се въвеждат новите завишени изисквания на Директива 2014/40/ЕС на Европейския парламент и на Съвета относно производството, представянето и продажбата на тютюневи и свързани с тях изделия.

Осигуряване на високо равнище на защита на човешкото здраве, особено на младите хора, е основното съображение директивата да бъде приета. До 20 май тази година държавите членки трябва да въведат новите правила за пускането на пазара и ясното визуализиране на вредите от тютюневите и свързаните с тях изделия, каквито са и растителните изделия за пушене, подчертават от президентството.

От съобщението до медиите става ясно, че Росен Плевнелиев напълно подкрепя желанието на народните представители сред обществеността да не остане никакво съмнение, че със създаването на регламент за растителните изделия за пушене се нарушават разпоредбите на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и се легализират наркотични вещества.

От „Дондуков 2” изтъкват, че директивата по никакъв начин не разрешава употребата на наркотични вещества, а напротив – цели да се създадат повече гаранции за човешкото здраве. Обществото трябва да е наясно, че на световния пазар се предлагат растителни изделия за пушене, които не съдържат наркотични вещества, но също са вредни за здравето. Когато се пушат, се отделят подобни и същите вредни емисии от катрани, въглероден окис, пепел и други токсични вещества, които се отделят при горенето на тютюна.

Растителните изделия за пушене също представляват риск за здравето, макар че заради липсата на тютюн в тях могат да се възприемат като безвредни или по-малко вредни.

Според Росен Плевнелиев имало предпоставки за безконтролното им разпространяване на пазара. Те се дължали на това, че в българското законодателство липсва забрана за продажбата на тези изделия на територията на детски ясли, градини, училища, на лица под 18 години. Липсвали и изисквания за предупреждение върху опаковките им, че увреждат здравето.

Припомняме, че подобни изисквания има за тютюневите изделия.

Плевнелиев предупреждава, че това неминуемо ще доведе до вредни последици за здравето на хората, особено за подрастващите.

Именно това е и причината той да отправи призив към депутатите да създадат законови механизми, които в максимална степен да предотвратят риска за здравето по отношение на всички изделия за пушене. Той очаква да се проведе широк обществен дебат, за да не остане и най-малкото съмнение, че тези растителни изделия могат да съдържат наркотични вещества.