Президентът Росен  Плевнелиев свика в 15:00 ч. консултации с парламентарно представените политически сили. Така той изпълни заявката си от по-рано днес, че такива могат да се проведат веднага, след като Народното събрание приеме оставката на кабинета „Орешарски".

От пресслужбата на държавния глава съобщиха, че веднага след консултациите президентът ще направи изявление.

От тук нататък следва процедура по връчване на проучвателни мандати за съставяне на служебно правителство, като редът се определя според резултатите от последните парламентарни избори.

Това означава, че първият мандат ще бъде връчен на ГЕРБ, а ако тя откаже, след това и на БСП. Президентът може да направи и трети, последен опит, като по негова преценка връчи мандат на  ДПС или Атака.

Готовност да върнат мандата още в деня на връчването му вече изразиха лидерите на партиите в парламента. По закон няма пречка процедурата да се съкрати, тъй като не е изрично посочено колко най-малко една партия може да задържи проучвателния мандат. Нужно е само споразумение между тях.

Максималният период за съставяне на служебно правителство е 21 дни. Негова основна задача ще бъде да организира предсрочни парламентарни избори, не по-късно от два месеца от разпускането на Народното събрание.

Припомняме, че вече беше определена дата за предсрочен вот - 5 октомври.