Росен Плевнелиев не отговори на въпроса дали ще се бори за втори мандат.
Темата щяла да измести истинския дневен ред на обществото. Не съветвал никого да прави 10 месеца кампания. Наесен щели да се правят избори за държавен глава.

Всеки, който си мисли, че ще прави 10 месеца кампания, вместо да свърши нещо смислено за народа, със сигурност ще бъде наказан. Ранното започване на дебатите по президентските избори със сигурност ще промени дневния ред на обществото, а това не са партийните калкулации и кандидатурите за предстоящите президентски избори, изтъкна държавният глава.

По думите му, истинският дневен ред е голямата тема за справедливостта.

„Очаквам до лятото отговорни действия и публични дебати за ускоряване на съдебната реформа, на антикорупционното законодателство, на отдавна чаканите смислени стъпки за реформа в съда и в прокуратурата. Това очакват и хората, заяви президентът Росен Плевнелиев и добави, че ако цяла година се занимаваме с президентските избори, ще разочароваме гражданите.

Изменения в основния закон за президентските избори не трябвало да се правят с цел да се обслужат едни или други интереси, по мнението му. Плевнелиев предупреди още да не се сменя Изборния закон през шестте месеца преди президентските избори.

Вицето Попова също бе запитана дали би поела предизвикателството да се кандидатира, ако сериозна политическа сила застане зад нея.

Попова първо отбеляза, че това за нея не е предизвикателство. "Имам си ценностна система, планът ми за живота не е до 2016 година, ще видим", отсече тя.