Президентът Росен Плевнелиев изрази притеснение от присъствието на националистически формации преди началото на третото заседание на делото срещу 13-те имами, което се води в Пазарджик.

Според държавния глава по този начин патриотите и националистите се опитват да спечелят „за сметка на една чисто формална и много ясна процедура".

„Нека да изчакаме и да дадем шанс на правораздаването", призова Росен Плевнелиев и добави: „Ние сме демократична държава и това е в основата на нашата държавност."

Още в 8.30 часа тази сутрин стотици симпатизанти на ВМРО и Атака се събраха в градинката пред съда в Пазарджик. Те организираха митинг в подкрепа на спокойствието и независимата работа на съдебната власт. Протестиращите застанаха срещу провокациите на ислямистите, като припомниха, че при предишните заседания привърженици на подсъдимите организираха митинги с демонстративно забулени жени, мъже с дълги бради и други нетрадиционни за българските мюсюлмани атрибути.

И този път такива не липсваха - повече от 100 души в подкрепа на имамите нарушиха разпоредбите на полицията и направиха нерегламентиран митинг.

Припомняме, срещу имамите е повдигнато обвинение за налагането на антидемократична идеология и отричането на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма. Според прокуратурата повечето от подсъдимите са развивали своята дейност в областите Пазарджик, Смолян и Благоевград.