Документ с подписите на демократичните лидери за реформи във време на пълен мандат. Така Росен Плевнелиев очаква да завършат разговорите за ротацията, които се водят между ПП/ДБ и ГЕРБ президентът. Всичко друго би било безотговорно спрямо страната, смята той.

В студиото на Нова телевизия Плевнелиев, макар и да не скри разочарованието си, заяви, че в момента политическите партии са се върнали назад във времето преди 15 месеца, когато той и Соломон Паси сформирана контактната група за съставяне на правителство.

Случва се това, което не направихме преди година и половина, заяви Росен Плевнелиев, който разговарял в момента и с двете страни. Преговорите се водят на принципна основа и не преговорите не са стигнали до имена на министри. А въпросната принципна основа Плевнелиев описа като постигане на мъдрост и формула, която е записана, че се загърбват различията по определени теми, а се запазват различията по други. Като основните, които трябва да постигнат мъдрост обаче Плевнелиев посочваше Кирил Петков и Асен Василев, леви популисти, които преди 15 месеца са отказали всякакви преговори и са заявявали "никога и нищо с ГЕРБ".

"ПП трябва да разберат, че трябва да направят 1,2,3,4,5 с ГЕРБ, а Бойко Борисов и ГЕРБ да разберат, че ако се заиграе с Радев и присъдружни партии ще загубят много, най-малкото своята геополитическата ориентация.

Прогнозата на Плевнелиев е, че предстои: Предаване на ротацията и то за пълен мандат. Никакви избори. Защото заплахата от Путин и неговите политици в България е много - много голяма. При заявка за реформи, ясен мандат и коалиционно споразумение и мачът за Румен Радев вече ще е друг.

Росен Плевнелиев цитира и вчерашната реч на Христо Иванов пред "Да, България", че войводите са много, но е време да се свърши нещо за държавата.

Основната задача на Мария Габриел Росен Плевнелиев вижда в постигането на баланс и ясно формулиране на отговорностите в мандата за правителство, включително и това да е ясна ролята на ДПС при назначаването на новите членове на регулаторите и другите институции.

Според Плевнелиев не трябва да се прави драма от факта, че за 1/3 от регулаторите са нужни гласовете на депутатите от ДПС, тъй като се иска квалифицирано мнозинство. Реално това означава 9% от тази 1/3 и това е пренебрежимо малко, ако е записано ясно.

Разминаването в тайминга или кой бърза и кой се бави

Разминаването в тайминга или кой бърза и кой се бави

Надцакването между ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ идва по линията на поемането на отговорност за евентуални предсрочни избори