"Аз като президент няма да допусна Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) да се политизира и да бъде използван за предизборни цели".
Това обяви президентът Росен Плевнелиев по повод настояването на някои политици да свика съвета във връзка с миграционния натиск, като по този начин даде да се разбере, че до президентския вот на 6 ноември няма да свиква КСНС.

Плевнелиев коментира темата на бул. "Дондуков" 2 (в сградата на президентската администрация - б.р.), където удостои с висше офицерско звание военнослужещи от Българската армия.

Той уточни, че вратата на президентската институция е отворена за всички лидери, които имат притеснения. Самият той като държавен глава щял да прецени какви стъпки да предприеме съобразно правомощията си.

По отношение на бежанската вълна и мерките, които следва да се предприемат, Плевнелиев припомня, че КСНС е заседавал два пъти – през 2013 г. и през 2015 г. И на двете заседания било постигнато пълно политическо съгласие не само относно важността на проблема, но и по отношение на мерките, които следва да предприемат различните власти, за да се справят с него.
Решенията, взети на заседанията на Консултативния съвет продължават да бъдат актуални и се изпълняват и днес.

Държавният глава напомня на политическите сили, че българската Конституция предвижда съвсем различен режим, по който те да контролират действията на изпълнителната власт. Фактът, че народните представители са в законния си годишен отпуск не е достатъчен, за да се променя този ред, нито е основание парламентарните дебати да се пренасят в която и да е друга институция, убеден е Плевнелиев.

Изтъквайки, че КСНС неведнъж в най-новата ни история е бил единственото място, на което в тежки за нацията моменти са се постигали компромиси, консенсуси и решения, Росен Плевнелиев заявява, че затова никой не бива да се опитва да извлича от него тяснопартийни политически дивиденти, колкото и примамливо да изглежда това по време на избори.

По време на връчването военните звания Плевнелиев отбеляза, че българските генерали и офицери имат нужда да чуят добра дума за всичко, което правят за сигурността.

Държавният глава подчерта, че военните работят всеотдайно в една не лека среда. Суверенитетът на родината е висша цел за всички нас, отбеляза той. Българската армия действа достойно и ефективно, убеден е Плевнелиев.

1.35 % от БВП са осигурените средства за отбрана т.г. подчерта държавният глава. По думите му, българите вярваме, че в ЕС днес не трябва да има окупация и рекорден брой кризи.