Президентът Росен Плевнелиев запали основната свещ на церемонията Ханука в Централната софийска синагога за Празника на светлината, съобщиха от администрацията на президента.

"Нека запазим наследената от дедите си толерантност и уважение между всички в обществото". Това заяви президентът Росен Плевнелиев на церемония в Централната софийска синагога.

В изказването си на церемонията президентът Плевнелиев подчерта, че българските граждани неведнъж са доказали, че сърцата им са отворени за мъката на другите, че са готови да споделят с ближния и малкото, с което разполагат.

"Нека в тези празнични дни светлините на Ханукалния свещник и на коледната елха ни напомнят, че всеки от нас има сили да надделее над безнадеждността на мрака. Нека обърнем поглед навътре в себе си, да възродим и укрепим доброто и да съхраним стремежа към почтеност в отношенията между хората", призова държавният глава.

Плевнелиев припомни думите на покойния президент на Държавата Израел (2007-2014 г.) Шимон Перес при откриването на изложба, посветена на 70-ата годишнина от спасяването на българските евреи в Брюксел: "По-добре икономическа криза, отколкото морална катастрофа, по-добре икономически проблеми, отколкото исторически срам. Българският народ е скромен, непретенциозен, но истински героичен. Българите дадоха на света безпрецедентен пример за кураж и човечност, правейки моралния избор да се противопоставят и на най-голямото зло в историята - нацизма".

Българският държавен глава припомни също така, че в София и в Тел Авив бяха открити два идентични паметника, посветени на спасяването на българските евреи през Втората световна война, които вечно ще напомнят, че е по силите и на най-малката общност, дори на всеки човек да промени историята, да направи света по-добър и по-справедлив.