700 български и 35 амарикански военни участваха в тактическото учение „Ответен удар 16“, което тренираше действие на Моторизираната пехотна батальонна група като противодесантен резерв, съобщиха от МО. Бойците са от Сухопътните войски на България и от Сухопътните войски на САЩ в Европа.

Те демонстрираха нанасяне на авиационни удари по противников рейдови отряд, стоварване на тактически въздушен десант, извършване на маньовър и заемане на временни огневи позиции от самоходна артилерийска и минохвъргачна батарея, евакуация на ранени военнослужещи. По време на учението беше използвана бойна, транспортна, инженерна и специализирана техника, вертолети и самолети.

След като видя демонстрацията на учебния полигон „Ново село“ президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев призова Народното събрание да подкрепи в тяхната цялост и интегритет 9-те приоритетни проекта за модернизация на Българската армия.

„Днешното учение е и добър повод да обсъдим перспективите за изпълнението на Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2020 г.“, посочи пред журналисти президентът. Той поясни, че сега е конкретно планиране, договаряне и изпълнение, което трябва да се случи прозрачно и ефективно.

„Считам, че няма да изпратим добър сигнал към Въоръжените сили, ако само няколко месеца след като беше приета Програмата за развитие, една голяма част от приоритетните проекти бъдат „отрязани“ и се даде път само на един или два от тях“, заяви президентът Плевнелиев.

Върховният главнокомандващ подчерта, че модернизацията е важна за трите вида въоръжени сили - Военновъздушните и Военноморските сили и за Сухопътни войски. Правителството ще има достатъчно възможности да определи през следващите години значимостта на всеки от проектите, допълни още президентът.

Той оцени високо готовността на щаба и формированията на Механизираната пехотна батальонна група за развръщане и участие в съвместни операции с партньорите ни от НАТО.

Учението за сертифициране на Механизирана пехотна батальонна група, с командир подполковник Тихомир Димчев, се провежда от 11 до 21 април. Механизираната пехотна батальонна група от българските Сухопътни войски е сформирана и подготвена от 2-ра механизирана бригада.

В състава й са включени формирования за специални сили, танкови формирования, защита на силите, противовъздушни, психологически операции, разузнаване, гражданско-военно сътрудничество, логистично осигуряване, военна полиция, ВВС и ВМА.

Оценяването на действията на бойната група се извършва от комисия от Командването на Сухопътните войски и Силите на САЩ в Европа.

Държавният глава беше посрещнат с военна церемония на учебен полигон „Ново село“ и получи кортик от командира на сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.