Ситуацията по българските граници към момента е под контрол и не налага да бъде свикван Консултативният съвет за национална сигурност. Това може да се промени, в случай на рязка промяна на ситуацията с миграционната вълна.
Такава е позицията на държавния глава Росен Плевнелиев след проведената днес работна среща с пълния състав на Националния оперативен щаб по миграционната криза.

Плевнелиев даде висока оценка на взаимодействието между институциите по миграционната криза.Той окуражи ефективната комуникация между Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, структурите на Въоръжените сили и специалните служби.

Президентът оцени високо работата на институциите по превенцията и овладяване на ефектите върху България от повишения миграционен натиск в региона.

Акцент по време на срещата бяха очакванията от извънредното заседание на Европейския съвет на 7 март.
Държавният глава отново подчерта, че България е част от изработването на общоевропейски отговор на миграционната криза и страната ни ще продължи да настоява за общо европейско решение.

По думите на президента, ефективната защита на държавната граница не е в противоречие със спазването на човешките права. Трябва да се прави разлика между бягащите от войни и тези, които просто търсят по-добри икономически перспективи, категоричен е Плевнелиев.

България ще продължи да спазва европейските правила, да проверява и да регистрира съобразно европейските регламенти преминаващите през контролно-пропускателните пунктове на българска територия.

Държавният глава призова институциите да бъдат безкомпромисни към трафикантите на хора.

Участниците в Националния оперативен щаб запознаха държавния глава и върховен главнокомандващ с предприетите действия в отговор на рисковете от засиления миграционен поток.

Приведени са в действие планове за реакция и за координация между институциите при различни сценарии за развитие на ситуацията.

Изработени са и инструкции за взаимодействие между структурите на Българската армия и на „Гранична полиция“ при охраната на държавната граница. Планират се и тренировки, на които ще бъдат отработени на място съвместните действия. За участието на Българската армия в граничния контрол вече са уведомени съседните страни и партньорите от НАТО.

Участниците в срещата споделиха позицията, че е необходимо всички дейности за ограничаване на миграционния натиск върху българските граници своевременно да бъдат обезпечени финансово.