Държавният глава Росен Плевнелиев връчи наградата за проевропейска политика за 2016 г. на председателя на Европейския съвет (2010-2014 г.) и радетел за Обединена Европа Херман ван Ромпой, съобщиха от президентството.

„Херман ван Ромпой е лидер. Той е човек, който намираше правилните решения и в най-трудните моменти. С визията си за бъдещето на Европа той помогна на България.“ – заяви държавният глава, който е носител на приза на ТВ „Европа“ за предходната 2015 г.

Държавният глава изрази благодарност за помощта, която европейският лидер оказа на страната ни в процеса на европейска интеграция.

„Херман помагаше да бъде постигнат консенсус дори когато беше  практически невъзможно. Бяхме сигурни, че когато той е начело, ние вървим в правилната посока.“  - допълни държавният глава.

От своя страна Херман ван Ромпой благодари за наградата, като подчерта, че демокрацията е нашият начин на живот и в Европейския съюз няма място за нови авторитарни режими.

„Демокрацията е несъвместима с поляризирането, конфронтацията, насилието, корупцията и лъжите. Това означава, че трябва да отстояваме твърдо нашите изконни ценности и да бъдем открити към различните мнения, позиции и вярвания.“ - заяви Ромпой.

„Във времена на множество кризи се нуждаем от още по-силна вяра в европейската идея, като единствена възможност европейските граждани да  живеят в мир, благоденствие и демокрация. Когато властва несигурност и напрежение, трябва да си припомним как беше създаден Европейският съюз и каква е неговата цел.“ – добави Херман ван Ромпой.