Председателят на градската организация на БСП София Румен Овчаров отправи остри критики към доклад на Георги Пирински. Той дори го определи като „вреден документ" и настоя текстът да претърпи сериозни корекции.

Припомняме, по-рано пленумът на социалистите започна с едно изказване на лидера Станишев, според когото БСП иска замяна на плоския данък с прогресивно облагане. Това обаче се предвижда в по-далечното бъдеще, когато страната ни е достатъчно финансово стабилна.

Георги Пирински уточни от своя страна, че след дълги дискусии в партията в последния вариант на доклада му е отпаднала идеята за отмяна на борда.
Замяната на плоския данък с прогресивно облагане остава обаче като предложение на левицата, но в далечна перспектива и при определени условия.

Прогресивното облагане е възможно, според Пирински, когато държавата започне да събира всички данъци и когато се създаде една сигурна среда, в която плоският данък не е основен стимул за инвестиране.

В отговор Овчаров категорично се обяви срещу прогресивното подоходно облагане, тъй като това са „постулати, мухлясали с годините".
Той настоя да не се робува на стари догми, тъй като това е много опасно за партията.

Овчаров дори цитира мисъл от „Алиса в страната на чудесата": „Като не знаеш на къде си тръгнал, няма как да стигнеш там."
По думите на шефа на градското БСП докладът на Георги Пирински е доказателство за тази мисъл.

Лидерът на софийската организация разкритикува основни постулати в доклада на Пирински: не на балансирания бюджет, не на ниските данъци, както и това, че се предлага уедряване на икономиката.

Според него подобни тезиси посочват като основен проблем финансовата стабилност.

От страна-отличник във финансово отношение, се превърнахме в двойкаджия, а това го прави Бойко", категоричен бе Овчаров. Според него лидерът на ГЕРБ ликвидира финансовата стабилност на страната и в документа на Пирински се предлага същото.

Според Румен Овчаров в доклада се отричат постиженията на предишното правителство.
Правим алтернатива на собственото си управление", изтъкна той и допълни: „Сами си режем клона, на който седим."

Не може да се прави социална държава без прогресивно подоходно облагане, заяви от своя страна Георги Близнашки. Не можем да се откажем от социалната държава, каза още той и подчерта, че битката за БСП ще е отстояване на социалната държава.

Близнашки изтъкна, че наскоро се срещнал с европейски социалисти и те са изразили недоумението си как една социална партия е предложила плосък данък. „Имитираме постсоциалистическа Русия", коментира още Георги Близнашки.

Той разкритикува и червените депутати: „Говорим на езика на Бойко Борисов и затова сте слаби в парламента. Бойко Борисов е посредствен оратор."
Близнашки обвини народните представители от БСП, че с работата си не са обърнали никакво обществено настроение. „Говори се на същия език като него", подчерта Георги Близнашки. Според него БСП трябва да започне да говори на разбираем език.