Вицепремиерът Меглена Плугчиева отново призова да се ускорят действията по програмите, свързани със сектора на земеделието.

"Направеният анализ показва, че Програмата за развитие на селските райони трябва в максимална степен да покаже силата и предимствата на членството на България в Европейския съюз", каза Плугчиева.

Днес тя разговаря с министър Валери Цветанов, неговия екип, ръководствата на ДФ "Земеделие" и на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Вицепремиерът Меглена Плугчиева очаква в срок до 25 август да се разработи цялостна концепция за начините, по които информацията за мерките по Програмата за развитие на селските райони да достига до земеделските производители, да се организират мобилни групи, които да пътуват из страната в удобно за земеделските стопани време и да съдействат на място за попълване на документите за кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони.

В момента интересът към Програмата за развитие на селските райони е изключително голям. По две от мерките вече са получени 2080 проекта.

На 15 август, 1 септември и 22 септември комисиите за избор на проектите, подадени по програмата ще заседават и ще обявят резултатите.

Заместник министър-председателят препоръча на ръководството на ДФЗ- Агенция САПАРД и Министерство на земеделието и храните да поканят представители от ЕК, които отблизо да следят този процес на рефромиране и контрол.

Като цяло оценката за програма САПАРД, е че тя е изпълнила предназначението си, а именно да подготви земеделските производители да кандидатстват по Програмата за развитие на селските райони.

Четири наредби регламентиращи дейността на Оперативна програма "Рибарство и аквакултури" ще бъдат приети до края на август, още осем до края на септември, стана ясно още на срещата.
Две от мерките за набиране на проектни предложения по програмата се очаква да стартират до средата на септември, съобщиха по време на срещата от Изпълнителна Агенция "Рибарство и аквакултури".