Чудеса от храброст са необходими, за да бъдат спасени някои рискови проекти за усвояване на средства от еврофондовете, смята вицепремиерът Меглена Плугчиева.

Тя посочи като особено рисков проекта „Екарисаж", по който има много сериозно изоставане. Проектът е в размер на 19,5 млн. евро. Голямата вина е в двете министерства - на земеделието и на околната среда и водите, каза Плугчиева.

Тя поясни, че меморандума по ФАР за изграждане на екарисажа изтича през август. "Заради това, което не е вършено с месеци, сега трябва да се направят чудеса то храброст, за да бъде спасен проекта, да получим средствата и да бъдат усвоени."

Друг рисков проект, посочен от Плугчиева е за изграждането на пречиствателна станция в Пазарджик. Стойността е 10.73 млн. евро. Фирмата изпълнителка е с определена вина, каза Плугчиева.

Активните усилия сега са последен шанс този проект да бъде спасен и Пазарджик да има пречиствателна станция.

Плугчиева съобщи, че има още няколко рискови проекта в сферата на околната среда и транспорта и визира сектор „води", изграждане на сероочистваща инсталация на ТЕЦ „Марица - Изток 2", водният цикъл на Варна, Шумен, Сливен, Кюстендил, Смолян.

По отношение на общините и ангажиментите на министрите по оперативните програми, Плугчиева подчерта, че Финансовото министерство трябва да даде механизъм за подпомагане на общините.