Правителството отпусна по 10 000 лв. еднократна финансова помощ на Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова, Здравко Георгиев и Ашраф ал Хаджудж.

Държавният бюджет ще поеме и разходите за медицинските прегледи, евентуалното лечение и първоначалната адаптация на 7-те български медици. Точната сума ще бъде определена след допълнителни изчисления, съобщават от Министерски съвет.

Възможността за решаване на проблема със здравните и социалните им осигуровки за изминалите 8,5 години ще бъде обсъдена след обстоен преглед на нормативната уредба, тъй като това изисква промяна в няколко закона.

Припомняме, че вчера медиците ни от Либия получиха като дарение по един апартамент в София от Мобилтел, а сметка с по 10 000 лева за всеки един откри в-к „Стандрат".

Помолен да коментира предоставяне на финансова помощ на медиците ни, премиерът Сергей Станишев подчерта, че Българската държава има ангажимента да подпомогне реинтегрирането и възстановяването им.
Той припомни още, че при катастрофата в Бяла бяха отпуснати по 10 000 лв. и коментира, че трябва да има някаква основа за предприемане на подобни стъпки. Станишев посочи, че най-вероятно държавата ще поеме разходите чрез социалното министерство.

Важното е да се окаже успешно подкрепа, изтъкна той и посочи, че това не е ангажимент само на българската държава и че много фирми са заявили готовност да подкрепят медиците ни.

Премиерът отбеляза, че действително има много и много други хора в тежко положение, но случаят с българските медици е изключителен - 8 години с несправедливо обвинение в затвора е изключително сериозно изпитание, подчерта Станишев.

Премиерът допълни, че още днес министерството на външните работи ще отговори на либийската нота, съобщи премиерът Сергей Станишев.
Той коментира, че е разбираемо либийската държава да реагира от гледна точка на обществения натиск в Либия на семействата на заразените деца и изрази категорична позиция, че решението на Българската държава е справедливо.