450 млн. лв. са необходими за обновяване на материалната база на пожарната.

Това заяви директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и спасяване" - главен комисар Николай Николов пред паметника на Незнайния воин. На площад „Александър Невски" с тържествена церемония беше отбелязан професионалният празник на пожарникарите. Общественици и професионални пожарникари положиха венец пред паметника на „Незнайния воин".

На днешния си професионален празник пожарникарите обявиха символичен и безсрочен протест заради условията на труд.

Във връзка с протеста на синдиката на пожарникарите Николай Николов заяви, че в МВР ще заседава тристранен съвет, на който ще присъства вътрешният министър Цветан Цветанов.

Николов каза, че ще бъдат обсъдени всички проблеми, които засягат пожарникарите. „На нашия празник колегите може би с основание протестират, защото това вече е възможно, съгласно Закона за МВР", посочи той.

По думите му е добре, че диалогът в министерството вече е налице.

Говорим си за проблемите. Признаваме ги там, където съществуват. Набелязваме мерки за решаването им", допълни Николов. Той изтъкна, че един от проблемите, заради който протестират пожарникарите, е недобрата материална база. Според Николов подмяната на техниката е необходимо постепенно да се създаде организация на звената за „Пожарна безопасност и спасяване".

„Има много разработени програми. Главният проблем е финансовото осигуряване", обясни Николов и посочи, че в близките 10 години тази модернизация трябва да се направи.  Директорът на ГД „Пожарна безопазност и спасяване" е оптимист, че това ще стане в близките години.

"Друг основен проблем е този със сградния фонд", подчерта Николов и допълни, че с министър Цветанов се осъществяват срещи и с участието на кметове и областни управители, за да се решат проблемите в тази област.

По време на церемонията беше прочетено приветствие от вътрешния министър Цветан Цветанов, в което се казва, че празникът е доказателство за високото обществено признание към професията на пожарникаря.

В писмото си вътрешният министър изтъква убеждението на обществото, че във всеки един момент може да разчита на огнеборците.

На церемонията присъстваха още заместник-вътрешният министър Павлин Димитров, главният секретар на МВР Калин Георгиев, директорът на Агенция „Митници" Ваньо Танов и др.

Началото на тържествата по случай деня на пожарникаря е поставено на 14 септември 1905 година в София. Тогава е открит първият пожарникарски събор.

Церемонията започва с полагане на венци пред паметника на Незнайния войн в София.

По традиция след това се състои тържествено събрание на служителите от главната дирекция с пожарникари ветерани. Прочитат се и заповеди за награждаване огнеборците, постигнали най-високи резултати в работата си през изминалата година.