По над 3 програми общините могат да си оправят зоопарковете. Това стана ясно на проведената в Министерство на околната среда и водите (МОСВ) среща за представяне на възможностите за финансиране пред общините със зоопарковете. На нея зам.-кметовете и експертите от общините бяха запознати с предвидените за зоопарковете средства от ОПОС, ПУДООС, ОПРР и други финансови инструменти.

На нея присъстваха зам.-министрите на околната среда и водите Емилия Тончева и Ренета Колева, ръководителя на Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) Валерия Калчева и специалист от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) с 18 представители на общини, на територията на които има зоологически градини у нас.

Емилия Тончева представи изискванията по Директивата за зоологическите градини. Тя подчерта необходимостта от планирането на колекциите. Съгласно Директивата, зоопарковете имат значима консервационна роля и трябва да допринасят за опазване на биологичното разнообразие и генофонда на планетата.

Поставен беше и акцент върху условията, при които животните се отглеждат, като беше изтъкната необходимостта планирането на колекциите да е съобразено с материалната база, с която зоопарковете разполагат. Другата важна насока, която даде ръководството на МОСВ, е образователната роля, която трябва да имат зоопарковете в България.

МОСВ ще оказва съдействие за решаването на проблемите на зоопарковете

МОСВ ще оказва съдействие за решаването на проблемите на зоопарковете

18 май е Ден на българския зоопарк