Проблемът с корупцията не е само български, той е общ проблем на страните, в които протичат динамични промени и България не прави изключение.

Това са коментирали по време на срещата си и генералният директор на Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ) Франц-Херман Брюнер и премиерът Станишев.

Посланието ми към българските власти е ясно. Направени бяха някои промени. Това, което очакваме сега, са резултати
                 Брюнер 

Брюнер е на двудневно посещение инспекция у нас. Той ще има срещи и с вътрешния министър, шефът на ДАНС и главния прокурор.

Пред премиера Станишев ръководството на ОЛАФ подчерта интереса на службата от по-тясно сътрудничество и взаимодействие с Държавната агенция „Национална сигурност".

Брюнер е изразил очакване за още по-динамично подобряване работата на българската съдебна система, както и за по-видими конкретни резултати в борбата с корупцията до края на годината.

В разговора си с министър-председателя ръководството на ОЛАФ е отбелязало необходимостта от гъвкавост от страна на българските институции в противодействието срещу корупцията.
Пред премиера са били представени и ефективни практики в работата на службата в други страни-членки на ЕС.

Ръководството на ОЛАФ пое ангажимент за незабавно съдействие при обучението на младите кадри в българската държавна администрация, които предстои да работят в тясно взаимодействие с европейската служба, посочи премиерът Станишев след края на срещата.

Налице е взаимно разбиране, което е ключов фактор за постигане на набелязаните цели в бъдеще, заяви от своя страна Франц-Херман Брюнер.

Той изрази очакване за по-добра комуникация и съвместна дейност, не само в рамките на самите институции, но и във външен план, включително и по отношение на обучението и обмяната на опит.

В официален пресматериал на ОЛАФ, предшестващ визитата се цитират думи на Брюнер:
"Посланието ми към българските власти е ясно. Направени бяха някои промени. Това, което очакваме сега, са резултати".