При откриването на дискусия за промените в избирателното законодателство, държавният глава Георги Първанов каза, че си дава сметка, че няма идеална избирателна система.

Основният фактор, който генерира политическа корупция, е непрозрачното финансиране на партии и предизборни кампании
      Още от Първанов...

Той категорично заяви, че ако има срастване на политика и бизнес, за това не е виновен мажоритарният елемент.
Купуване на гласове може да има и при класическа пропорционална система, изтъкна Първанов.

По думите му по-лесно е да се купи една спретната парламентарна група, отколкото 200 000 избиратели с идеята да се вкара в парламента един кандидат.

Първанов отбелязва и че експериментът от евроизборите е несполучлив и че причината не е в предизборната бариера, а че по този начин отново се предлагат партийни листи с възможността за преподреждане.
Този избор е предварително рамкиран от съответните партийни ръководства.

Премиерът Сергей Станишев отново изтъкна, че няма идеална избирателна система и подчерта, че въпреки че в повечето европейски страни доминира пропорционалната система, това не означава, че тя е перфектна.

Да не се превърне референдумът в инструмент за популизма 
             С. Станишев

Той припомни вижданията на БСП за наложителността на промени в закона за политическите партии:
„Да се допускат до избори само партии с публично и прозрачно финансиране, разбира се партии, водещи реална политическа дейност."

По мнението на премиера би било добре промените в изборното законодателство, в това число за следващите парламентарни избори, да бъдат изработени от парламента през ноември.

По повод референдумите Станишев отправи предупреждението законът внимателно да бъде изработен, за да не се превърне референдумът в инструмент за популизма. Като пример за тази опасност той посочи отхвърлянето на Лисабонския договор от Ирландия.

Плавен Моллов от НДСВ категорично определи като по-добър вариант за изборна система преференциалното преподреждане на партийните листи.

Мъртвите души да отпаднат и списъците да са по настоящ адрес 
          Б. Борисов

Неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов предложи повече прагматичност в дискусията и препоръча изпълнителната власт да направи анализ на изборите и незабавно да се премине към актуализиране на избирателните списъци.

Мъртвите души да отпаднат и списъците да са по настоящ адрес. Като пример за абсурдите той посочи Ардино, където при 7000 жители са гласували 20 000.

Борисов настоя и МВР да проверява дали гласувалите са били в България и да се предприемат мерки срещу гласуване с чужди лични карти.

Общинските клубове да си станат общински и да се използват за социални дейности, предложи за пореден път Бойко Борисов след като разкритикува практиката на преотдаване на клубове от парии за кръчми, фризьорски салони и т.н.

Борисов се обяви за вдигане финансирането на партиите и ликвидиране на досегашната практика с клубовете и отдаването им на партии по пазарни цени. Лидерът на ГЕРБ предложи за дискусия и въпроса защо партиен лидер да не може да е кмет.

За ДПС е много важно следването на принципа „политическото представителство да съответства на реалната воля на избирателя 
               
Л. Местан

Лютви Местан от ДПС изрази съжаление, ако дебатите бъдат сведени само до проблемите в смесените райони.
Той заяви, че ДПС е категорично за промяна в изборното законодателство и Закона за политически партии и че ще настоява това да бъде факт още към 15 октомври, в краен случай в края на октомври.

Местан изрази условна подкрепа и резерви за предлаганото от БСП увеличение на финансирането на политическите партии.
Това за ДПС е приемливо, само ако субсидирането се съчетае с други промени в Закона за политическите партии, които да извадят на светло другите източници на финансиране, категоричен е Местан.

За промените в избирателната система той изтъкна, че за ДПС е много важно следването на принципа „политическото представителство да съответства на реалната воля на избирателя".

Местан определи като илюзорна идеята политическият модел може да се промени само с промени в избирателната система и препоръча да не бъдат захранвани възможните позитивни ефекти от мажоритарния елемент с по-високи очаквания отколкото са ресурсите му.

Минималната глоба да е 100 000 лв, да се отнемат гласове от партия, за която е констатирано купуването на гласове 
               Е. Михайлова

ДСБ държи на укрепване на партиите, заяви категорично Екатерина Михайлова и каза, че ще настоява в изборния процес да участват национално представени партии.

ДСБ ще държи на ефективен контрол на финансирането на партиите и изразходването на средства за кампании, посочи Михайлова и добави, че един от най-важните въпроси трябва да бъде предотвратяване на купуването на гласове.
За такива действия или оказван натиск върху избиратели ДСБ предлага завишаване на санкциите, включително в Наказателния кодекс.

Минималната глоба да е 100 000 лв, да се отнемат гласове от партия, за която е констатирано купуването на гласове, както и санкции за поръчителите на купуването на гласове и предотвратяване на участието партия в следващи избори, ако е участвала в купуване на гласове, посочи Михайлова.

Според нея е крайно време да се възстанови участието на граждански наблюдатели в изборния процес.

Михайлова изрази позицията си за пропорционална избирателна система, но не със символичен, а с реален мажоритарен елемент.
Тя настоя и да се направи допитване за това, кои български граждани в кои избори могат да участват.

Като знам, че мнозинството не се вслушва в опозицията какъв е смисълът от този дебат 
              В. Сидеров

Лидерът на „Атака" Волен Сидеров разкритикува дискусията, правейки аналогия с Кръглата маса от 1990 година.
Той хвърли съмнения върху очакваните резултати от днешния дебат, припомняйки, че в крайна сметка мнозинството в парламента или законодателят решава.

„Като знам, че мнозинството не се вслушва в опозицията какъв е смисълът от този дебат", заяви Сидеров. Той е категоричен, че не бива този, който е на власт, да прави правилата за следващите избори.

Принципът на другаря Сталин, по думите на Сидеров, е в България сега в пълна сила - не е важно кой и как гласува, а кой брои бюлетините.
Лидерът на „Атака" посочи като пример това, че в борда на фирмата, брояща гласовете „Информационно обслужване" АД има представители на БСП.