Изборът на Марин льо Пен във Франция ще бъде голям удар за Европа. Това заяви в Ню Делхи бившият британски премиер Дейвид Камерън, цитиран от Агенция "Франс прес".

Камерън посочи, че възходът на антисистемните, популистки и съвсем крайни политически партии в Западна Европа няма да сложи край на глобализацията. Той обаче предупреди за незабавна нужда от голяма промяна на курса, за да се отговори на икономическите и културни предизвикателства.

"Ако Франция избере Марин льо Пен, това би бил очевидно много голям удар за европейския проект", подчерта Камерън на конференция в Ню Делхи. Той се надява за победа на основна партия, която може да обедини хората зад нейната кандидатура.

Дейвид Камерън посочи, че искането на ползите от свободна търговия, пътуване, специализация, технология, иновации не си отива.

"Но е нужно да разберем много дълбоко нещата, които се случиха, които предизвикаха събитията, които виждате в Европа и останалата част от света в последната една година", коментира бившият британски премиер.

Камерън подаде оставка като премиер през юни след референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз. Самият Дейвид Камерън подкрепяше оставането на страната си в блока.

"Аз все още вярвам, че би било по-добре за Великобритания да остане в Европейския съюз", подчерта той в индийската столица.

"Нашите съседи, партньори, приятели, съюзници и аз искахме да останем в стаята с тях, когато те взимат решения, които засягат нас и нашия континент", коментира Камерън.