Българските почетни консули нямат право да правят политически изказвания. Те нямат и мандат. Това гласи становище на външно министерство, изпратено до bTV.

Припомняме, на днешното заседание на Министерския съвет се очакваше да бъде разгледано освобождаването на футболиста Христо Стоичков като почетен консул на България в Испания, но точката не бе обсъдена по време на заседанието на кабинета "Борисов-3".

Разжалват Стоичков като почетен консул в Испания

Разжалват Стоичков като почетен консул в Испания

Дейността му е затруднена защото е предимно в САЩ и е усложнил комуникацията си с официалните власти на Кралство Испания

Възможно е да е била разгледана на закрито заседание, прогнозират от медията. Повод за освобождаването му е изказването на Стоичков, който нарече "франкисти" цялото семейство на испанския вицепремиер след гласуването на референдума за независимост на Каталуния. Това изказване стана повод от външното ни министерство да започнат процедура по отстраняването му.

Христо Стоичков недоумява какво ще гласуват на МС

Христо Стоичков недоумява какво ще гласуват на МС

Решението за назначаване на Стоичков за почетен консул е изтекло

Българските почетни консули следва да полагат усилия за отстояване на положителния образ на Република България и на българската външна политика в страната на акредитация, се казва в становището на външно министерство.

Христо Стоичков се извинява на вицепремиера на Испания

Христо Стоичков се извинява на вицепремиера на Испания

Той въпреки всичко счита, че снимките показват всичко лошо, което се случва в Каталуния

България има 71 почетни консули в чужбина. Тенденцията е техният брой да се увеличава, тъй като страната ни по-скоро закрива, а не открива посолства.

Христо Стоичков е назначен за почетен консул с решение на Министерския съвет от октомври 2011 година с 5-годишен мандат. "Аз нямам право да подписвам документи, да издавам документи. Нито държавата ми плаща, нито ми е плащала офис, ток или телефон", заяви Стоичков.

Вицепремиерът на Испания дава на съд Христо Стоичков

Вицепремиерът на Испания дава на съд Христо Стоичков

Той ѝ поиска оставката

Пълномощията на почетния консул могат да бъдат прекратени по всяко време. Той няма трудови и служебни правоотношения с държавата. Около две години са необходими, за да започнат процедурите на приемане на почетен консул в чужда страна. Новият почетен консул трябва да получи одобрение от всички държавни институции.