"България зае страната на Испания и ми показа червен картон заради Каталуния", заяви Христо Стоичков в ефира на bTV.

"Христо Стоичков отдавна го е играл този мач", коментира вечният номер 8 и допълни, че може само да пожелае на хората, които работят за България, много труд и грижа за интересите на България.

Припомняме, че министерство на външните работи на България започна процедура по освобождаване на Христо Стоичков като почетен консул в Испания. Действията на МВнР са повлияни от изказванията на Стоичков по адрес на испанския вицепремиер. Във видео Стоичков обвинява Сорая Саенс де Сантамария във "франкизъм", заради насилието по улиците на Каталуния по време на референдума. Стойчков поиска и оставката на Сантамария.

Христо Стоичков се извинява на вицепремиера на Испания

Христо Стоичков се извинява на вицепремиера на Испания

Той въпреки всичко счита, че снимките показват всичко лошо, което се случва в Каталуния

Оказва се, че Стоичков е назначен като почетен консул с решение на Министерския съвет №585 от 29 юли 2011 г. По думите на спортиста в решението пише "Настоящият документ е с валидност за срок от 5 години".

"От 2011-а до 2017-а не са 5 години... Срокът е изтекъл преди 14 месеца. И сега разбирам, че утре на Министерски съвет щяло да се гласува нещо. Какво, къде, как?", пита Стоичков.

Той недоумява защо и какво ще решава Министерски съвет. "Аз нямам нищо общо с Кралство Испания поради простата причина, че нямам мандат. Нямам право нито да подписвам, нито да издавам документи", обяснява футболната легенда.

Правата на Стоичков били свързани с това да помага на хората. Той благодари на работещите в българското посолство и консулство. По думите на Стоичков "те истински защитават интересите на българите с проблеми зад граница".

"За тези 14 месеца никой не ме е търсил, за да бъде удължен този мандат. Там има и давност. Рано или късно щеше да се разбере, че аз нямам нищо общо с функциите на почетен консул", заяви бившият футболистът и допълни, че има документи със срок и отговорности - държавата не му е плащала за офис, ток или телефон.

Вицепремиерът на Испания дава на съд Христо Стоичков

Вицепремиерът на Испания дава на съд Христо Стоичков

Той ѝ поиска оставката

Христо Стоичков е категоричен, че не съжалява за думите си по адрес на вицепремиера на Испания. "Не може в ХХІ век и 2017 година да гледаш кръв, насилие, гумени патрони, влачене на хора по земята - само за да покажеш, че си някой...Няма оправдание. Съжалявам единствено, че споменах сина на въпросната вицепремиерка", обяснява той.

Стоичков даде пример с протестите пред Народното събрание, когато също имаше пострадали и министър-председателят подаде оставка, за да няма кръв по улиците.

"Аз вече над 20 години живея там и е логично да подкрепя хората. Бих подкрепил хората и от други провинции в подобна ситуация. Не е нормално да няма диалог и да искаш да си по-силен с подобни методи. Нормално е хората да гласуват, друг е въпросът дали решението им ще бъде прието от ЕС и Испания", отсече носителят на "Златна топка".