138-ата годишнина от рождението на Александър Стамболийски бе отбелязана с поднасяне на цветя и венци пред паметника му на ул. "Врабча".

Лидерът на ЗС "Александър Стамболийски" Спас Панчев припомни пред News.bg, че Стамболийски е личност, оставила сериозна следа в българската история. По думите му това е държавникът на 20-ти век. Човек, излязъл от село, образовал се, създал партия, оставила сериозна следа във време на зараждащ се фашизъм.

"Един човек, който беше отдаден изцяло на делото на земеделците, на възможността хората от село да участват в управлението на държавата, да са част от властта на държавата. Човек, който начерта перспективи в развитието на земеделското движение в България", посочи Панчев.

Той изтъкна, че отдаден на идеята за демократично развитие на България, Стамболийски е бил убит 1923 година.

Спас Панчев припомни, че обикновено земеделците се събират на 1-ви март и на 9-ти юни. Той не скри разочарованието си от факта, че в момента земеделските партии не са единни. На тези две дати се отдава почит, освен към делото и личността на Александър Стамболийски и към останалите земеделски лидери, много от които са били убити в преврата 1923 година.

По думите му тогава страната ни е имала едно силно земеделско правителство. За няколко години то е успяло да извади България от кризата, в която се е намирала страната след Втората световна война.

"На мен много ми се иска и аз винаги призовавам колегите, лидери на други земеделски партии да се опитаме да се съберем да участваме в едни парламентарни избори заедно", заяви Панчев. Той припомни, че има стотици хиляди семейства, свързани със земеделското движение.

"Желанието на българските партии да разделят земеделците беше постигнато, защото те са реална сила", коментира още Спас Панчев.

Той бе категоричен, че ако се обединят, ще бъдат голяма сила в едни следващи парламентарни избори. "Аз вярвам, че това ще се случи", каза още той.

Панчев припомни завета на основателя на земеделското движение Александър Стамболийски: "Винаги заедно - никога разделени". "Заедно земеделците са голяма сила в България", категоричен е Спас Панчев.