На 66-годишна възраст почина бившият регионален министър и вицепремиер Евгений Бакърджиев, предадoха "24 часа" NOVA. Той е издъхнал днес в ИСУЛ след операция. Преди това е преболедувал коронавирус

Бакърджиев е завършил Висшия институт по архитектура и строителство, специалност "Промишлено и гражданско строителство". До 1991 г. е бил проектант в различни предприятия, достигайки до поста началник на Конструктивен отдел в "Технострой - СП2".

През 1989 година става член на Българския земеделски народен съюз "Никола Петков", част от коалицията СДС.

От 1991 до 1995 година Бакърджиев е кметски наместник на район Изгрев към Столична община.

През май 1995 година оглави СДС-София. От есента на същата година стана и председател на Столичния общински съвет.

Бакърджиев ръководи предизборните кампании на Стефан Софиянски за кмет на София през 1995 година, на Петър Стоянов за президент през 1996 година. Начело е на Националния щаб на протестите и Националната стачка на Обединените демократични сили (ОДС) за сваляне правителството на Жан Виденов и БСП от власт. Председател на предизборния щаб на ОДС за парламентарните избори през 1997 година. Избран е за народен представител в 38-о и 39-о Народно събрание.

Иван Костов е демонът на демокрацията у нас, разби СДС, избухна Бакърджиев

Иван Костов е демонът на демокрацията у нас, разби СДС, избухна Бакърджиев

Софиянски пък призна, че са допускали много грешки

При съставянето на правителството на Иван Костов, Евгений Бакърджиев става заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството. Ръководи преговорите с "Газпром" за доставка и транзит на природен газ. Той инициира и ръководи разрушаването на мавзолея на Георги Димитров.

В края на 1999 г. е освободен от кабинета по предложение на министър-председателя Иван Костов за структурни и персонални промени. През ноември 2001, след двете последователни изборни загуби на СДС през същата година, открито иска оставките на ръководството на СДС. Скоро след това е изключен от СДС и основава нова партия - Български демократичен съюз "Радикали".

След това излиза от активната политика.

Радикалите на Бакърджиев искат да се коалират с всички десни партии

Костов ще остане абсолютно сам, предрече лидерът