Почина Кардам, синът на бившия премиер Симеон Сакскобургготски, стана ясно от съобщение на страницата на семейството.

От публикувания некролог става видно, че днес, 7-ми април, в 11.30ч., в мадридската болница „Санчинаро" е настъпила кончината на Кардам Сакскобургготски.

Той си е отишъл от белодробна инфекция, каторезултат от дългогодишното му обездвижване. Княз Кардам преживя тежка катастрофа през 2008 г., от която не успя да се възстанови.

До леглото на Княз Кардам в последните мигове бяха неговите родители Симеон II и Маргарита, неговата съпруга Мириям, братята му Константин и Кирил, както и други членове на семейството.

Кардам и съпругата му Мириям Унгрия катастрофираха в деня на Голяма Богородица - 15 август 2008 година. От тогава семейството се надяваше, че най-големият син на Сакскобургготски ще успее да се съвземе, но той бе до последно в болница.

Кардам е роден на 2 декември 1962 в Мадрид. Завършил е философия и международна икономика в университета "Кларк" САЩ. Получава степен по селскостопанска икономика; специализира агроиндустрия и хидромелиорации в американския университет "Пен" в Пенсилвания.

Живее и работи в САЩ като агроикономист в компанията GIC, Вирджиния. Търговски директор на телекомуникационна компания "Телефония мовилес интерконтинентал", ген.-директор на проекти UMTS.

На 11 юли 1996 година княз Кардам се жени за испанската благородничка Мириам Унгрия и Лопес, родена през 1963 година. Тя е завършила история на изкуството и специализира гемология. Работи в областта на дизайна на бижутата.

Венчавката им е в православната църква "Св. Св. Андрей и Димитър" в Мадрид. През 1973 г. Княз Кардам представлява баща си при полагането на първия камък на този храм. Неговите синове Борис и Белтран са родени съответно на 12 октомври 1997 и на 7 април 1999 г.

Бог да го прости!