Говорителят на ЦИК Александър Андреев обяви, че почти 6 млн. и 800 хиляди българи ще могат да гласуват на предсрочните парламентарни избори. При нарушения в деня на вота, гражданите могат да подават сигнали до районните избирателни комисии, каза Андреев, цитиран от Дарик.

Той напомни, че тази нощ сменяме часовниците с час напред и допълни, че членовете на секционните избирателни комисии задължително трябва да са запознати с това.

Изборният ден започва в 07:00 ч. сутринта и приключва в 20:00 ч. на 26 март. В случаите, при които пред изборното помещение има все още гласоподаватели, председателят и секретарят на секцията ще установяват тяхната самоличност и ще взимат техните документи. До 21:00 часа ще могат да гласуват хората, чийто документи са в комисията, обясни говорителят на ЦИК.

Припомняме, че МВР откри телефонна линия за сигнали за изборни нарушения. На тел. 982 2232, факс 982 56 46 и e-mail: izbor@mvr.bg хората могат да алармират, ако видят, че някой нарушава тайната на вота или каквото и да е друго нарушение на независимият избор на гласоподавателите.

Пред Районната избирателна комисия избирателите ще могат да подават сигнали, ако неправомерно не са допуснати да гласуват или видят нарушение на изборния процес.

"Пред всяка секция ще има поставени телефоните и контактите за връзка с дежурния районен прокурор и с дежурния в районното управление, където хората могат да подадат сигнал", допълни говорителят на ЦИК Александър Андреев.